Češi patřili v bláznivém londýnském derby k nejlepším. Coufal zařídil gól, Součka chválil Mourinho

Trenér José Mourinho už viděl ve fotbale leccos, ale tohle jen stěží. Vlastně ani nemohl. West Ham prohrával na hřišti jeho Tottenhamu ještě v 82. minutě 0:3, přesto i za přispění českých reprezentantů Tomáše Součka a Vladimíra Coufala vydoloval z londýnského derby bod. Ještě žádný tým nesmazal třígólové manko v zápase Premier Lague v takhle pozdní fázi utkání, a slova uznání měl pro soupeře i samotný Mourinho.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomás Souček (vpravo) brání útočníka Tottenhamu Harryho Kanea

Tomás Souček (vpravo) brání útočníka Tottenhamu Harryho Kanea | Foto: CLIVE ROSE | Zdroj: Reuters

Nic jiného slavnému Portugalci ani nezbývalo. West Ham navzdory zdánlivě beznadějnému stavu neztrácel hlad po vyrovnání a za výkon ve druhém poločase si bod zasloužil. Euforii Kladivářů rozpoutal v poslední minutě nastaveného času výstavní dělovkou střídající Manuel Lanzini.

Souček s Coufalem pomohli k parádnímu obratu, West Ham na hřišti Tottenhamu remizoval 3:3

Číst článek

„To je fotbal. Musím ocenit West Ham, jejich víru za stavu 0:3, ani ve složité situaci se nevzdali. Samozřejmě je chyba ztratit takové vedení, byli jsme zaslouženě potrestáni,“ řekl Mourinho televizi Sky Sports.

„O poločase jsem tým nabádal, abychom pokračovali ve stejné hře a dávali si pozor na standardní situace, které mají velmi silné. Mají vysoký a silný tým. V Součkovi našel David Moyes svého nového Fellainiho, je velmi nebezpečný ve vzduchu,“ připomněl Mourinho belgického záložníka, jenž pod Moyesem doplňoval útok v Evertonu a později Manchesteru United podobně jako v současném West Hamu bývalý kapitán Slavie.

Tottenham přitom vedl už po čtvrthodině 3:0 po dvou gólech Harryho Kanea a trefě Son Hung-mina. „První půle dala za pravdu fanouškům, kteří doporučovali, abych po minulých výhrách už pořád koučoval z domova,“ podotkl pro klubový web s úsměvem Moyes, který se vrátil na lavičku Kladivářů po vyléčení nákazy koronavirem.

„Myslím, že se pořád zlepšujeme, vidím to každý den na tréninku. Noví hráči, kteří k nám přišli, naši hru pozvedli,“ ocenil skotský kouč posily, ke kterým se řadí i obránce Coufal.

Češi mezi nejlepšími

V historickém zvratu měli výrazně prsty i oba čeští fotbalisté. Souček byl zejména po změně stran směrem dopředu neustálou hrozbou, po Coufalově centru si zase vstřelil Sánchez vlastní gól na 3:2.

Hodnocení českých fotbalistů

  • The Independent: Souček 7 z 10, Coufal 6
  • Football.london.com: Souček 6/10, Coufal 6
  • Whoscored.com: Souček 7/10, Coufal 6,3
  • Sky Sports: Souček 6/10, Coufal 7

„Neuvěřitelný zápas! Jsem na celý tým hrdý. Musíme se poučit z prvního poločasu, ale ve druhém jsme hráli přesně tak, jak chceme. Jeden za všechny, všichni za jednoho,“ napsal na twitter Coufal, jenž odehrál po svém příchodu ze Slavie i druhý zápas v základní sestavě.

A jeho výkon ocenila solidním hodnocením i britská média. Od serveru Football.london.com dostal stejně jako Souček a brankář Lukasz Fabianski známku 6, v základní sestavě Kladivářů nebyl nikdo lepší. Od Sky Sports si vysloužil dokonce „sedmičku“.

Souček byl navíc nejlepším hráčem West Hamu podle deníku The Independent a statistický server Whoscored.com ho na základě výkonu zařadil hned za stopera Fabiána Balbuenu.

West Ham tak má na kontě navzdory těžkému losu sedm bodů z pěti utkání a drží se ve středu tabulky. A ostrý start bude pokračovat i o dalším víkendu, kdy londýnský celek přivítá vicemistra Manchester City.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme