Z Anglie přichází sport pro seniory: fotbal v chůzi. Je to vážně zábava, přiznává Sionko

Do Česka dorazil z Anglie nový sport – fotbal v chůzi. Má u sportu udržet i starší lidi, kteří uř při klasickém fotbale nemohou běhat. Představení na strahovském Stadionu přátelství se zúčastnily i známé osobnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový míč

Fotbalový míč | Foto: Edita Dostalová | Zdroj: Pixabay

Jednou z nich byl bývalý fotbalista Libor Sionko. „Musel jsem se smát. Největší legrace je, když dostanu balon do prostoru, za kterým se chci rychle přesunout, ale nesmím běžet. Vypadá to pak komicky, ale o tom asi tenhle fotbal je,“ popisuje Radiožurnálu bývalý reprezentační záložník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbal v chůzi je cílený především pro všechny seniory

V týmu fotbalové asociace vyhrál miniturnaj, kterého se zúčastnili i sportovní novináři. Nahánět, byť jenom v chůzi, třeba současného trenéra národního týmu do 21 let Vítězslava Lavičku není zrovna snadné. I když po výhře 2:1 volil diplomatická slova: „Vždycky hráčům říkám, že je potřeba mít hlavně pohyb, protože chůzí obranu soupeře málokdy rozvrátíte. I když bylo vidět, že i to jde.“

Takzvaný walking football vznikl před šesti lety ve Velké Británii, aby u fotbalu zůstali i lidé nad šedesát let. Česko je jednou z prvních zemí, kde se bude hrát organizovaně. Pravidla jsou podobná malému fotbalu. Hlavní rozdíl je samozřejmě v zákazu běhu. Hráči v poli navíc nesmí do svého ani soupeřova pokutového území.

„Je třeba zvolit zcela jinou taktiku. Třeba překvapit soupeře, který zaspí při chůzi a dostat se mu za záda,“ smál se Sionko. Jeho dovednostem na hřišti čelily i dámy, protože podle pravidel mohou být týmy smíšené. V rámci představení nového sportu se odehrál i oficiální mezistátní zápas. Slovensko v něm porazilo Českou republiku 2:1.

Dres oblékl i dvojnásobný mistr světa v hokeji Milan Nový. „Pro lidi v mém věku (65) je ideální, že nemusí běhat. Takže pro seniory ideální sport,“ říká. Nejen jeho netradiční sport zaujal. I když popravdě – v běhu má fotbal přeci jen ještě větší kouzlo.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme