Z mladého sparťana viceprezidentem Juventusu. 'Grande Paolo' Nedvěd slaví 45. narozeniny

Jednou nohou už byl v Juventusu Turín, nakonec si ale český fotbalista Patrik Schick pokusí získat fanoušky římského AS. A asi jen těžko se ve věčném městě vyhne srovnání s Pavlem Nedvědem. Jeho slavný krajan, právě dnes pětačtyřicetiletý, "Grande Paolo" totiž v barvách konkurenčního Lazia začal italskou etapu své úspěšné kariéry.

Tento článek je více než rok starý.

Turín, Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý fotbalista Pavel Nedvěd

Bývalý fotbalista Pavel Nedvěd | Zdroj: Reuters

„O tom jsem ani nesnil a přišlo to tak samo. Vždycky jsem dělal fotbal na maximum, dával jsem mu vždycky všechno. Tenhle rok se sešel tak, že jsem měl vynikající spoluhráče v národním týmu i v Juventusu. Prostě nám ten rok vyšel,“ říkal Pavel Nedvěd v roce 2003.

Čínská CEFC mi dluží 15,6 milionu, říká Nedvěd. Smlouvy plníme, oponuje Tvrdík

Číst článek

Během kariéry se mu jako jedinému Čechovi navázat na legendárního Josefa Masopusta. Závěrečný aplaus pařížského publika při vyhlašování ankety Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy patřil tehdy jemu.

Na ceremoniál k řece Seině dorazil Pavel Nedvěd už jako zavedená opora Juventusu Turín, bývalý záložník Dukly a Sparty tam přestoupil po úspěšných sezonách v římském Laziu.

Stejně jako pro řadu jeho krajanů, i u Nedvěda platí, že si zahraniční soutěž poprvé vyzkoušel po mistrovství Evropy 1996. Češi i přes smutek z finálové porážky s Německem užívali nakonec stříbrné medaile a Nedvěd na turnaji také svůj první gól za národní tým, stylově proti Itálii.

„V první půli jsem vůbec nevěděl, jak se mám radovat, co mám dělat. Až pak, když jsem viděl naše fanoušky, jsem začal trošku taky. Ale dojde mi to až časem,“ vyprávěl.

„Poutal na sebe obrovskou pozornost, proto byl výhodou pro každého spoluhráče. O to víc jsme měli prostoru a on dokázal útočníky dostat přesnými přihrávkami do šancí. Je obrovská výhod mít za sebou tak úžasného hráče,“ chválí tehdejší reprezentační spoluhráč, Pavel Kuka.

Nedvědova zarputilost mu dopomohla k ligovým titulům, k triumfům v pohárové Evropě nebo dalšímu bronzu z evropského šampionátu. A o jedno velké finále ho připravila. Když vroce 2003 slavil Juventus Turín postup přes Real Madrid do finále Ligy mistrů, on ho obrečel. Kvůli stopce za žluté karty.

Prestižní soutěž ale Pavel Nedvěd třeba ještě vyhraje i po svých dnešních 45. narozeninách. V Juventusu udělali ze svého oblíbence Grande Paola už viceprezidenta klubu.   

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme