Začíná Premier League. Místa na tribunách bývala dědičná a na stadion se těžko dostávalo

Má ohromnou tradici, historické rivality, slavné kluby a velké příběhy. Hraje se ve vysokém tempu a dívají se na ni miliony lidí po celém světě. Anglická Premier League je nejsledovanější fotbalovou ligou světa a právě v pátek zahajuje svou novou sezonu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Zdroj: Reuters

V dávných časech se v Anglii stávalo, že dělníci dostávali zdarma permanentky, vlastníci klubu tím chtěli zajistit přízeň fotbalu, který to ani v zemi, kde vznikl, neměl ze začátku v konkurenci jiné zábavy jednoduché. A protože byla místa na tribunách dědičná a podívaná kvalitní, bylo stále těžší se do hlediště dostávat. To platí i v dnešní době, kdy je anglická Premier League jednou z nejatraktivnějších soutěží světa. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Začíná anglická liga

„Myslím, že nejatraktivnější je na tom, že je to dobrý byznysový produkt. Je to jedna z top lig v Evropě, funguje, generuje peníze. Jsou tam diváci, dobří hráči a čtyři, šest silných klubů, což je zajímavé,“ říká Radiožurnálu fotbalový trenér a manažer Jakub Dovalil.

V Německu dominuje Bayern, ve Španělsku se o titul pravidelně přetahují Real s Barcelonou, občas se do toho přidá někdo třetí, v posledních letech hlavně Atletico, ale v Anglii, tam je to takových pět šest klubů, které mohou na začátku sezony oprávněně hlásit to, co gólman Arsenalu Petr Čech: „Když člověk hraje za Arsenal, tak jiný cíl než titul není, takže my se budeme snažit hrát co nejlépe, abychom o titul bojovali až do konce.“

Navzdory ohromné tradici, vyrovnanosti špičky i vysokému tempu, ve kterém se zpravidla zápasy hrají, anglická liga není považovaná za sportovně nejkvalitnější. I poslední ročníky nejprestižnější klubové soutěže Ligy mistrů ukazují, že ty úplně nejlepší fotbalisty a týmy současnosti najdeme spíš v jiných evropských zemích.

„Mně se líbí španělská liga, tam od brankáře po levé křídlo umí všichni s balonem. Já bych dal Španělsko, Německo, Anglie,“ řekl Radiožurnálu bývalý reprezentant a teď trenér Martin Frýdek.

A ani Jakub Dovalil nemá anglickou ligu na prvním místě. „Pro mě je momentálně nejlepší liga v Evropě asi Bundesliga, hlavně tím, že tam hraje hodně mladých hráčů. To si myslím, že v Anglii tolik není. Bundesliga je mi sympatičtější a je to blíž, takže se můžeme jet podívat.“​

S návštěvou zápasů Premier League je to mnohem složitější, šanci vidět na vlastní oči oblíbený anglický klub mají fanoušci spíš v pohárových zápasech.

Jaroslav Plašil, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme