Zdraví fotbalistů je pod drobnohledem, všem rizikům ale předejít nejde, říká lékař české reprezentace

Negativním fenoménem posledních let je úmrtí mladých sportovců. Italský fotbalista Davide Astori měl v neděli nastoupit do zápasu svého týmu v Udine. Ráno před utkáním se už ale neprobudil. Co všechno se u fotbalistů kontroluje?

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský stoper Astori zemřel ve spánku v noci ze soboty na neděli.

Italský stoper Astori zemřel ve spánku v noci ze soboty na neděli. | Foto: Marius Becker | Zdroj: AP

V Česku fungují zdravotní prohlídky v podstatě stejně jako jinde v Evropě, hráči musí splňovat podmínky zadané fotbalovou asociací UEFA. Zdravotní komise české fotbalové asociace se stará asi o 1 500 profesionálních sportovců. Co všechno se kontroluje, to vyjmenovává předseda Zdravotní komise a lékař české fotbalové reprezentace Petr Krejčí.

„Základní anamnestické údaje, jestli neexistuje nějaké riziko v rodině, jestli někdo neměl náhlé úmrtí nebo infarkt. Je tam povinná laboratoř, to se musí dělat každý rok stejně jako EKG. A máme povinné echo srdce, to chce UEFA každý rok. Naše kluby hrají nějaké soutěže, které jsou pod patronací UEFA, ale my to chceme od našich prvoligových a druholigových mančaftů jednou za tři roky, to jsme změkčili,“ popisuje Krejčí.

Fiorentina truchlí za kapitána. Davide Astori zemřel, bylo mu 31 let

Číst článek

Bohužel ale neexistuje vyšetření, které by mohlo odhalit všechny diagnózy. Velký problém může způsobit třeba i zdánlivě banální nedoléčená viróza nebo chřipka. To kluby často podceňují.

„To je podle mého největší malér, který je. Kluby hrají pod tlakem všech možných situací, hrají třeba o záchranu, o titul, o mistrovství světa. Ta motivace je velká a kluby hráče přinutí hrát třeba s nějakou teplotou. To riziko, že pak člověk dostane záchvat srdečního svalu, který může vyvolat nějakou arytmii nebo selhání srdce, tam pak samozřejmě je, to všechno je možné,“ říká Krejčí.

A v nižších českých soutěžích jsou podmínky ještě o něco méně přísné. Krajské a okresní přebory už nejsou pod takovým dohledem Zdravotní komise, neplatí tam tedy tak přísná pravidla. Tam by preventivní prohlídky měly být v kompetenci jednotlivých klubů. Každý hráč musí ale podle pravidel české fotbalové asociace každý rok doložit potvrzení o své zdravotní způsobilosti ke hraní fotbalu.

Barbora Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme