Zemřel fotbalový vicemistr světa Jozef Adamec, legenda slovenského fotbalu

Ve věku 76 let zemřel bývalý útočník Jozef Adamec, legenda slovenského fotbalu a stříbrný medailista z mistrovství světa 1962 v Chile. Člen Klubu ligových kanonýrů i Síně slávy slovenského fotbalu byl po ukončení hráčské kariéry úspěšným trenérem. Informaci o jeho úmrtí v pondělí přinesl Denník Šport.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jozef Adamec (na archivním snímku z roku 1970)

Jozef Adamec (na archivním snímku z roku 1970) | Foto: Jiří Kruliš | Zdroj: ČTK

Největší klubové úspěchy Adamec získal v dresu Trnavy, s níž vybojoval pět ligových titulů. Další dva přidal během vojny v Dukle Praha. Čtyřikrát se stal králem střelců, celkem v nejvyšší soutěži zaznamenal 170 gólů.

Autor hattricku Brazílii Jozef Adamec na stadionu Trnavy, kde strávil většinu kariéry | Foto: Václav Tvarůžka

V reprezentaci odehrál v 60. a 70. letech 44 zápasů a vstřelil 14 gólů. Na MS 1962 byl nejmladším členem stříbrného týmu, zúčastnil se i světového šampionátu v Mexiku o osm let později. V anketě o slovenského fotbalistu století obsadil druhé místo za Jánem Popluhárem.

Mistrovství v Chile

Jozef Adamec byl v roce 1962 nejmladším členem československé reprezentace, která na mistrovství světa v Chile došla až do finále. Na turnaji se tehdy poprvé potkal i se slavným Pelém.

To se kariéra talentovaného útočníka teprve rozjížděla. Už byl sice mistrem československé ligy, ale titul následně vyhrál ještě šestkrát, z toho pětkrát s Trnavou. Během úspěšné kariéry vstřelil 170 ligových gólů, díky kterým je dodnes třetím nejlepším slovenským střelcem.

Československý národní fotbalový tým v roce 1966. Druhý zleva nahoře Jozef Adamec. | Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

pes, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme