Zemřel Rudolf Baťa. Bývalému hokejovému rozhodčímu a fotbalovému funkcionáři bylo 89 let

Skloubil dva sporty dohromady. Byl hokejovým sudím, později fotbalovým funkcionářem. Ve čtvrtek zemřel ve věku 89 let Rudolf Baťa. Ještě v květnu působil ve fotbalové Spartě.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rudolf Baťa působil až do letošního května v pražské Spartě.

Rudolf Baťa působil až do letošního května v pražské Spartě. | Foto: AC Sparta Praha

Rudolf Baťa se nejprve věnoval nejrychlejší kolektivní hře hokeji, v němž působil jako rozhodčí. Na dráhu fotbalového funkcionáře přesedlal až po kariéře. Narodil se 4. září 1927 ve Zlíně.

Nejvyšší hokejovou soutěž rozhodoval do roku 1977. V této roli se představil na šesti světových šampionátech a dvakrát na olympijských hrách (Sapporo 1972 a Innsbruck 1976).

Větší část svého života ale prožil s fotbalovou Spartou, která o jeho úmrtí informovala jako první na svých oficiálních stránkách. Nejprve působil od roku 1978 do roku 1996 jako generální sekretář fotbalového svazu. Byl také členem disciplinární komise UEFA.

Po evropském šampionátu ve Wembley 1996, kde česká reprezentace obsadila druhé místo a ve finále nestačila v prodloužení na Němce 1:2, skončil Baťa ve své funkci ve fotbalovém svazu a působil výhradně ve Spartě, kde pracoval až do května letošního roku.

V roce 2014 byl Rudolf Baťa uveden do síně slávy českého fotbalu.

Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme