Zemřel Vladimír Kos, člen stříbrného týmu z Chile 1962

Ve věku 81 let v neděli zemřel bývalý fotbalista Vladimír Kos. Svou kariéru spojil s Bohemians i Spartou. Byl členem stříbrné výpravy na MS světa v Chile, za reprezentaci ale nikdy nenastoupil.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 11:29 18. 9. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Kos

Vladimír Kos | Zdroj: Archiv Vladimíra Kose

Informaci o úmrtí bývalého fotbalisty potvrdila jeho sestra Hana Neumannová. 

Šikovný útočník či střední záložník spojil svou fotbalovou kariéru především s Bohemians a Spartou. Během deseti sezon v české nejvyšší soutěži v 50. a 60. letech nastřílel 33 gólů.

Především na začátku 60. let patřil k nejvýraznějším osobnostem české soutěže. Patřil i do kádru reprezentace, ale přednost dostávali Svatopluk Pluskal a Josef Masopust. Za reprezentaci v oficiálním zápase nikdy nenastoupil, přesto Vladimír Kos byl, nebyl a nakonec přeci jen byl členem české výpravy na MS v Chile v roce 1962.

Trenér Vytlačil po bídné přípravě v Itálii povolal do týmu Andrej Kvašňáka, jenže vedení reprezentace nedovolili výpravu rozšířit a jeden z hráčů musel domů, „černý Petr“ zůstal Kosovi.

„Byla tam národnostní otázka. Domů měl jet Molnár a všichni jsme to věděli. Já jsem spal na pokoji s Honzou Lálou a najednou říkám ‚Honzo, já mám nějaké škrábání na zádech, pojedu domů já.‘ Najednou se ve dveřích objevil Vašek Jíra a tekly mu slzy,“ vzpomínal před lety pro Radiožurnál.

Situaci vnímal celý kolektiv. „Když se to kluci dozvěděli, šli jsme do sklípku a tam jsme se trošku přiotrávili alkoholem. Poslali mě nazpátek bez letenky,“ dodal.

Následně se šířily fámy, že se popral s koučem Vytlačilem a místo do Chile odletěl s Bohemians na turnaj do Francie, po překvapivém postupu byl ale jedním z trojice donominovaných hráčů a finále sledoval z lavičky.

Poslední léta trávil Vladimír Kos střídavě v Praze a na chatě ve Voznici u Dobříše. Trápily ho problémy se svaly, cukrovka a prodělal i infarkty. Zemřel v neděli 17. září ve věku 81 let.

Vladimír Kos s dalším bývalým fotbalistou Bohemians Josefem Jelínkem. | Zdroj: kenguru.cz

vman, jkb Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme