České fotbalistky se na Euru nepředstaví, penaltové drama zvládly lépe domácí Švýcarky

České fotbalistky premiérový postup na mistrovství Evropy a velkou akci nevybojovaly. Svěřenkyně trenéra Karla Rady prohrály ve venkovní odvetě play off se Švýcarskem na penalty 2:3, v normální hrací době i po prodloužení skončil zápas stejně jako úvodní utkání v Chomutově nerozhodně 1:1. Skóre v Thunu v 51. minutě otevřela Kateřina Svitková, hned za osm minut vyrovnala střídající Coumba Sowová.

Thun (Švýcarsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České fotbalistky podlehly v barážovém utkání o mistrovství Evropy Švýcarsku až po penaltách

České fotbalistky podlehly v barážovém utkání o mistrovství Evropy Švýcarsku až po penaltách | Zdroj: Reuters

České hráčky nepostoupily na evropský šampionát ani na třetí pokus, byť tentokrát měly k premiérovému startu na závěrečném turnaji nejblíže. Při obou předchozích účastech v play off v letech 2005 a 2009 nestačily na Itálii.

Odveta, která se hrála v Thunu na umělé trávě, měla podobný průběh jako úvodní zápas v Chomutově. Brzy po bezbrankové první půli udeřily Radovy svěřenkyně poté, co v 51. minutě střelou zpoza vápna pod břevno překonala Thalmannovou Svitková.

Záložnice West Hamu a nejlepší česká hráčka roku otevřela skóre i v prvním utkání, v němž o dvě minuty dříve proměnila penaltu.

Favorizované Švýcarky v odvetě srovnaly ještě dříve než v Chomutově. Střídající Sowová byla na trávníku zhruba tři minuty, když se dostala za obranu a na hranici vápna poslala míč do opuštěné branky kolem vybíhající gólmanky Votíkové.

Švýcarky ve zbytku druhého dějství podobně jako v prvním duelu dominovaly, ale příliš šancí si nevytvořily a zápas dospěl do prodloužení. V jeho druhé části z přímého kopu trefila Svitková horní část břevna.

Penaltové drama

Brankovou konstrukci dvakrát zasáhly Češky i v rozhodujícím penaltovém rozstřelu. Pokutové kopy přitom měly výborně rozehrané, neboť první dvě švýcarské exekutorky selhaly. Ve čtvrté sérii však Martínková s přispěním gólmanky trefila jen tyč a Svitková následně pouze břevno.

Český tým Švýcarkám nedokázal oplatit dvě vysoké porážky z předchozí evropské kvalifikace. Výběr helvétského kříže se může těšit na druhou účast na Euru po sobě, šampionát v příštím roce hostí Anglie.

Radův tým v uplynulé kvalifikační skupině skončil na druhém místě za Španělkami a nevešel se mezi tři přímo postupující celky z druhých míst.

Odvetné utkání play off kvalifikace o postup na mistrovství Evropy fotbalistek v Thunu:

Švýcarsko - ČR 1:1 (1:1, 0:0), na penalty 3:2
Branky: 59. Sowová - 51. Svitková. Penalty proměnily: Lehmannová, Waltiová, Crnogorcevicová - Krejčiříková, Bertholdová. Neproměnily: Gutová, Sowová - Bartoňová, L. Martínková, Svitková. První zápas: 1:1, postoupilo Švýcarsko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme