Zima, časový posun, umělá tráva. Nebude problém, zvykneme si, říkají slávisté v Astaně

Umělá tráva, daleká cesta, časový posun nebo velká zima. Na fotbalisty Slavie čeká v Astaně při dnešním zápase Evropské ligy hned několik nástrah. Samotní hráči to ale jako velký problém nevidí.

Tento článek je více než rok starý.

Astana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisty Slavie čekají v Astaně odlišné podmínky

Fotbalisty Slavie čekají v Astaně odlišné podmínky | Foto: David Černý | Zdroj: Reuters

Zápas Slavie se blíží a v Astaně začal padat sníh s deštěm. Lidé procházející na ulici se chumlají do teplého oblečení, ale ta pravá zima prý teprve přijde. To tady může být až mínus čtyřicet stupňů, zatímco teď bude během zápasu jen kolem nuly.

/sport/fotbal/astana-jako-znacka-v-klubu-se-soustredi-domaci-elita-hvezdy-ale-nevychovava_1709280749_vman

Číst článek

„Počasí nevadí, jsem zvyklý. Těžší bude zvyknout si na umělou trávu, když jsme na ní teď nehráli. Ale uděláme všechno proto, abychom vyhráli,“ řekl slávistický záložník Ruslan Rotaň, ještě než si včera stadion v Astaně vyzkoušel na tréninku.

 Na něm si potvrdil, že nepříznivého počasí se bát nemusí, protože pořadatelé střechu na moderním stadionu zatáhli. Jen topení arény zůstalo vypnuté, protože se zapíná až v listopadu při skutečných kazašských mrazech.

Na slávisty ale čekají i jiné nástrahy než jenom chladné počasí. Musejí se třeba vypořádat se čtyřhodinovým časovým posunem, což zkoušejí tak, že se dál řídí českým časem.

„Všechno budeme dělat v našem čase, snídat, obědvat i večeřet, takže myslím, že to nebude problémy,“ nedělá si obránce Jan Bořil starosti s aklimatizací.

'Na umělkách hrají odmalička'

Výhodou pro Astanu by mohlo být také to, že se bude hrát na umělé trávě. Kazašský tým je na ni na rozdíl od Slavie zvyklý a doma neprohrál už 22 soutěžních zápasů za sebou.

„Je to umělotina. Trávník se netrhá jako na normálním hřišti. Může se vyvrtnout kotník, nebo si otočíte koleno. Z toho důvodu se toho všichni bojí, ale jsme profesionálové a zvykneme si na to,“ uklidňuje Bořil.

Podobně ze změny povrchu vědu ani útočník Tomáš Necid: „Umělka je na nejvyšší úrovni, takže by to pro nás neměl být problémy. Odmalička jsme na umělkách kopali.“

Jak se slávisté s překážkami vypořádali, bude jasné od 17 hodin českého času, kdy zápas Evropské ligy v Astaně začíná.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme