Fotbalisty už na běžkách nepotkáte. Důvodem je kratší čas na přípravu i její proměna

V zimě to býval běžný jev a pro náhodné kolemjdoucí občas zajímavá atrakce. Skupinka fotbalistů v klubovém oblečení seřazená za sebou v lyžařské stopě nabírala fyzickou kondici na běžkách. Dřívější trend se ale na profesionální úrovni postupem času vytratil a fotbalistů s běžkami na nohou v lesích ubylo. A dá se předpokládat, že se na tom v nejbližší době nebude nic měnit.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Rada

Petr Rada | Zdroj: ČTK

„Já jsem praktikoval běžky dříve, když jsem byl v Plzni nebo v Liberci. Myslím si ale, že když je teď příprava poprvé tak krátká, budeme muset víc pracovat s balónem, i když terény nebudou optimální. Musíme ale nahnat něco do kondice, protože pak už na to nebude prostor,“ vypráví Radiožurnálu o programu zimní přípravy trenér Petr Rada.

Fotbal je hlavně pro diváky, shodují se trenéři Bílek a Rada. Mrazivé počasí ale hodně příznivců odrazuje

Číst článek

Jablonecký kouč má se svým týmem téměř ideální podmínky k zimním sportům. Okolí Jizerských hor je každoročně rájem běžkařů, jarní ligová část ale začíná už zkraje února a na doplňkové sporty tak nezbyde čas ani na severu Čech. Dříve přitom nebylo výjimkou, že fotbalové týmy napříč republikou v přípravě běžky využívaly.

„Naposledy, když jsem byl v Baníku, než jsem šel do Francie, 2009/2010. To jsme měli trenéra Koubka, tak jsme byli nedaleko Ostravy někde v horách, a tam jsme měli jednou za týden běžky. Ale fotbal se vyvíjí a přípravy kdysi a dnes jsou rozdílné. Já jsem za to, že příprava dneska z devadesáti procent, možná i více, je jenom s balónem,“ poukazuje bývalý hráč Ostravy Mario Lička na to, že stejně jako řada jiných věcí, i trendy ve fotbale se zkrátka mění.

Ubývá tak i vtipných fotek, které dříve z lyžařských tratí čas od času vznikaly. Třeba ty, na kterých během soustředění v Bedřichově bojuje s běžkami někdejší útočník Liberce Ghaňan Baffour Gyan.

„My to bereme jako srandu a trenér od toho neočekává, že poběží 20 km na čas. Je to zábavné zpestření soustředění, ale myslím si, že ty doby, kdy se chodilo čtyřikrát týdně na běžky a běhat dvacet, patnáct kilometrů už je asi dávno pryč,“ myslí si bývalý hráč Bohemians nebo Zenitu Petrohrad Radek Šírl. Spíše než početné skupinky fotbalistů v klubovém oblečení tak na horách můžete potkat jednotlivé nadšence. 

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme