Zinedine Zidane na lavičce Realu Madrid: Celkem 9 trofejí, v průměru každých 97 dní jedna

Zinedine Zidane je fenomén. Trofeje sbírá jako na běžícím páse ať už dříve jako hráč, nebo za poslední roky jako trenér Realu Madrid. Po devíti trofejích za dvě a půl sezony, včetně historických tří výher v řadě v Lize mistrů, se jako hlavní trenér Bílého baletu rozhodl skončit. Server iROZHLAS.cz připravil přehlednou časovou osu, která jeho trenérské úspěchy mapuje.

Tento článek je více než rok starý.

časová osa Madrid Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dnes již bývalý trenér Realu Madrid Zinedine Zidane

Dnes již bývalý trenér Realu Madrid Zinedine Zidane | Zdroj: Reuters

Zidane za svou hráčskou kariéru vyhrál Zlatý míč (1998), trofej pro nejlepšího hráče hrajícího v Evropě (2002), mistrovství světa (1998), mistrovství Evropy (2000), Ligu mistrů (2002), španělskou ligu za Real Madrid (2003), 2x španělský Superpohár (2002 a 2004), italskou ligu za Juventus (1997 a 1998), italský Superpohár (1998) a 2x evropský Superpohár (1996 a 2002).

O tom, že šlo o fantastického hráče, pochybuje málokdo. Před pár lety se však rozhodl, že zkusí vyhrávat trofeje i jako trenér. Poté, co dostal šanci u juniorky Realu Madrid, se připojil ke Carlu Ancelottimu jako jeho asistent u prvního týmu Bílého baletu. Po konci Ancelottiho nástupce Rafaela Beníteze se pak v lednu 2016 ujal Realu Madrid jako hlavní kouč.

Na příběh celkem devíti trofejí, které pod ním tým za dva a půl roku získal, se můžete podívat v časové ose.

Zinedine Zidane: Devět získaných trofejí za 149 odtrénovaných zápasů

  • 4. ledna 2016. Zidane přebírá Real Madrid jako hlavní trenér

    Zinedine Zidane převzal mužstvo Realu Madrid v polovině sezony 2015/2016. Právě včas aby mohl tým připravit na osmifinále Ligy mistrů proti AS Řím. Jeho svěřenci Římany snadno vyřadili po výhrách doma i venku 2:0.

  • 28. 5. 2016 Liga mistrů 2016: První trofej

    Real Madrid ve čtvrtfinále Ligy mistrů přešel díky hattricku Cristiana Ronalda v součtu obou zápasů Wolfsburg 3:2. V semifinále čekal Zidanův výběr Manchester City, přes který po zápasech 0:0 a 1:0 postoupili do finále, kde se střetli s městským rivalem Atléticem. Po devadesáti minutách i po následném prodloužení byl stav 1:1 a šlo se na penalty, které Real vyhrál v poměru 5:3. Zidane se tak mohl radovat ze své první trofeje jako trenér.

  • 9. 8. 2016 Evropský Superpohár 2016: Trofej číslo 2

    Ligu mistrů vyhrál po necelém půlroce v pozici hlavního kouče Realu Madrid, po pár dalších měsících měl Zidane šanci na další trofej. V Superpoháru UEFA se Real jako vítěz Ligy mistrů utkal se Sevillou, která opanovala druhou nejvýznamnější evropskou soutěž - Evropskou ligu. Opět šlo o vyrovnaný zápas, který se protáhl až do prodloužení, ve kterém se nakonec díky trefě Daniho Carvajala ze 119. minuty mohl radovat Zidanův výběr.

  • 18. 12. 2016 Mistrovství světa klubů: Zidanův výběr nejlepším týmem světa

    Na Real čekala v roce 2016 ještě jedna trofej. Díky vítězství v Lize mistrů se Bílý balet kvalifikoval na Mistrovství světa klubů, kde hrají vítězové klubových soutěží jednotlivých kontinentů. Na turnaji v japonské Yokohamě nejdříve Zidanův výběr vyřadil po výhře 2:0 mexický Club América a ve finále poté přehráli japonský klub Kashima Antlers, nad kterým zvítězili v poměru 4:2. Trenér Zidane tak za rok ve funkci hlavního trenéra Bílého baletu získal celkem tři trofeje.

  • 21. 5. 2017 Španělská liga 2016/17: Souboj s Barcelonou

    Výběr Zinedina Zidana strávil většinu sezony 2016/2017 v čele tabulky španělské ligy, přestože je celou sezonu naháněl největší rival z Barcelony. V dubnu ve vzájemném zápase se sice po výhře 3:2 na Santiago Barnabeu radovali Katalánci, když ale všech šest zbývajících ligových zápasů Madridští vyhráli, mohli se radovat z ligového titulu.

  • 3. 6. 2017 Liga mistrů 2016/17: První tým v historii, který obhájil vítězství

    Zidane zakončil svou první celou sezonu jako hlavní trenér na lavičce Realu nejlepším možným způsobem, když na vítězství v domácí lize navázal i obhajobou triumfu v Lize mistrů, což se v novodobé historii podařilo tomuto výběru jako prvnímu. Druhý triumf v Lize mistrů a celkem pátá Zidanova trofej v čele Bílého baletu se nerodila snadno. Ve skupinové fázi Real třikrát remizoval a postupoval do jarních bojů až z druhého místa za Dortmundem. V osmifinále vyřadili Neapol, ve čtvrtfinále se utkali s Guardiolovým Bayernem, který porazili 2:1 a 4:2 a v semifinále je opět čekal městský rival Atlético. V prvním zápase vyhrál Real 3:0, takže jim nemusela vadit prohra 1:2 v odvetě. Finálový zápas proti Juventusu potvrdil výjimečnou sezonu, utkání Madridští ovládli 4:1.

  • 8. 8. 2017 Evropský Superpohár 2017: Trofej číslo 6

    V dalším evropském Superpoháru čelil Zidanův tým vítězi Evropské ligy Manchesteru United, který vedl portugalský trenér José Mourinho. Real Madrid vedl po gólech Casemira a Isca 2:0 a o šestou trofej za rok a půl jej nepřipravil ani první gól Romela Lukaka v dresu Rudých ďáblů.

  • 13. 8. a 16. 8. 2017 Španělský Superpohár 2017: Druhá trofej na začátek sezony

    Nová sezona sotva začala a Real už měl dvě trofeje. V domácím Superpoháru koučoval Zidane svůj tým poprvé a hned úspěšně. Soupeřem v této soutěži se stal odvěký rival Barcelona, který v předcházející sezoně vyhrál Španělský pohár. V dvojzápase Real nejdříve vyhrál na Nou Campu 3:1 a poté i doma na Santiagu Bernabeu, tentokrát 2:0.

  • 16. 12. 2017 Mistrovství světa klubů 2017: Dominance Realu pokračuje

    Druhé vítězství v řadě si Zidane se svým týmem připsal i na Mistrovství světa klubů, které se tentokrát hrálo ve Spojených arabských emirátech. V semifinále Bílý balet porazil domácí Al-Jaziru 2:1. Ve finálovém zápase proti brazilskému Grémiu rozhodl o osmé trofeji pro Zidana za dva roky ve funkci hlavního trenéra Realu Madrid jediným gólem Cristiano Ronaldo.

  • 26. 5. 2018 Liga mistrů 2017/18: Trofej číslo 9 a Zidanova rozlučka

    Boj o třetí vítězství v Lize mistrů v řadě začal Bilý balet opět až druhým místem ve skupině, tentokrát byl nad jejich síly anglický Tottenham, který jim také uštědřil jedinou porážku ve skupině. V osmifinále čekal na Real těžký soupeř v podobě Paris St. Germain, na které však Madridští po výsledcích 3:1 a 2:1 také vyzráli. Ve čtvrtfinále přešli přes Juventus, když v prvním zápase vyhráli 3:0 a v odvětě zachránili postup až díky gólu v nastavení. Mezi nejlepšími čtyřmi byl soupeřem Realu německý Bayern, který v součtu obou zápasu porazili 4:3 a probojovali se do kyjevského finále proti Liverpoolu. To poznamenaly především dvě hrubky brankáře Liverpoolu Kariuse a dva góly Garetha Balea a Real tak mohl po výhře 3:1 slavit historický úspěch - 3 vítězství v Lize mistrů v řadě.

  • 31. 5. 2018 Zidane na lavičce Realu končí

    Sotva utichly oslavy deváté trofeje Zinedina Zidana a jeho Realu Madrid za dva a půl roku ve funkci hlavního trenéra a na mimořádné tiskové konferenci trenér Bílého baletu oznámil, že ve funkci končí. „Rozhodl jsem se, že v příštím roce nebudu pokračovat. Aby Real Madrid dál vyhrával, je potřeba změna. Vím, že je to pro všechny těžký okamžik, ale myslím, že je to správné rozhodnutí,“ řekl Zidane na tiskové konferenci. Jeho budoucí působení jasné není, stejně jako to, kdo převezme Bílý balet po něm.

Jakub Grim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme