Žlutomodrý souboj o Evropu. Opava se může zapsat do dějin českého fotbalu, proti je Zlín

Do Olomouce vyrazí dnes odpoledne tisíce fotbalových fanoušků ze Zlína a z Opavy. Jejich kluby se tam totiž od 17.30 střetnou na Anderově stadionu ve finále Mol Cupu. Oba týmy postoupily do závěrečného souboje o titul překvapivě a vítězstvím si mohou zajistit účast v pohárové Evropě. Pro oba je to utkání o zápis do klubové historie.

Tento článek je více než rok starý.

Olomouc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepokoje doprovázely i nedávný druholigový duel mezi Opavou a Baníkem Ostrava

Nepokoje doprovázely i nedávný druholigový duel mezi Opavou a Baníkem Ostrava | Foto: Petr Sznapka | Zdroj: ČTK

„Vyhrajeme a zlínský fotbal se může znovu nadechnout a jít dál, tak jak se to podařilo třeba Liberci nebo Plzni. Uděláme pro to všechno," slibuje pro Radiožurnál trenér Zlína Bohumil Páník před finále Mol Cupu ve Zlíně.

Jeho týmu se na jaře v první lize příliš nedaří, naopak Opava vedle poháru bojuje stále o postup z druhé nejvyšší soutěže. I proto nemá finále favorita.

„Z vlastní zkušenosti vím, že finále maže úplně všechno. Je jedno, jestli jsme prvo nebo druholigoví, jestli máme, nebo nemáme momentální formu. Finále je 90 minut o tom, jestli mužstvo dokáže odevzdat to, na co je připravované," burcuje svůj tým kouč Opavy Roman Skuhravý.

Zlín už o možnost zahrát si evropské poháry díky ligovému umístění přišel, Opava dotáhla až do finále svou jedinou možnost okusit Evropskou ligu. Může se stát prvním druholigovým týmem, kterému se to v českých podmínkách podaří.

Pokud navíc finále Evropské ligy vyhraje Manchester United nad Ajaxem, postoupí vítěz Mol Cupu přímo do hlavní fáze příštího ročníku Evropské ligy. To by automaticky znamenalo prémii zhruba 70 milionů korun.

„Je to jediný zápas, který rozhodne o úspěchu celého klubu. Je jedno, v jaké formě jsme my nebo Zlín. Je to nejdůležitější zápas sezony," říká opavský Zdeněk Pospěch.

A stejně to cítí ve Zlíně. „Něco tomu klubu dlužíme. Buduje pro nás podmínky celý rok a my jsme to v lize trošku pohanili. Teď je zápas, který když zvládneme, tak je možná všechno zapomenuto. Ale to jsou teď řeči, ukáže se to až na hřišti," těší se bek Jakub Jugas.

Choreografie se chystají týdny dopředu

Finále hostí olomoucký Andrův stadion. 11 tisíc vstupenek je už dlouho dopředu vyprodáno a na Hanou se chystají oba žlutomodré tábory. Opavští fanoušci si chystají choreografie už dlouho dopředu.

„Takhle tady už dva týdny blbneme," usmívá se při přípravě choreografie jeden z fanoušků SFC. „Poslední dny je to opravdu hektické. Kromě barev potřebujeme hodně prostoru. Ten nemáme, takže jsme rádi za slunečné počasí."

„Bude zajímavé sledovat stadion, oba kotle budou žlutomodré, což jsou klubové barvy jak Opavy, tak Zlína. Máme 3850 lístků, tak doufám, že všechny se prodají. A že všichni budou ve žlutém," těší se jiný fanda do kolony, která se vydá ze Slezska na Hanou.

Finále Mol Cupu může zamíchat i budoucností celého opavského fotbalu. Radnice totiž plánuje prodej klubu a umístění v poháru by mohlo výrazně zvýšit hodnotu SFC.

Tomáš Minarčík, Martin Knitl, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme