V žebříčku nejčastěji zraněných fotbalistů je i Rosický, Diaby přišel kvůli zdraví o pět let kariéry

Mezi dvacet fotbalistů, kteří během kariéry zmeškali nejvíc zápasů kvůli zraněním, patří i bývalý český reprezentant Tomáš Rosický. Vyplývá to z tabulky zveřejněné twitterovým statistickým účtem Pop Foot. Rosický je v tabulce nejvíce zraněných hráčů na desátém místě, žebříčku vévodí bývalý francouzský záložník Abou Diaby.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zranění značně ovlivnila Rosického kariéru

Zranění značně ovlivnila Rosického kariéru | Foto: Andrew Couldridge | Zdroj: Reuters

Tabulka francouzské stránky Pop Foot zobrazuje tři ukazatele: kolik hráč kvůli zranění zmeškal dnů, kolik zápasů a kolik zranění si za kariéru způsobil. Nutno zmínit, že jde pouze o data z nejlepších pěti evropských lig, Rosickému se do ní tak nepočítá doba, kdy se vrátil z Arsenalu do Sparty.

Právě v Anglii se současný sportovní ředitel pražského klubu se zraněními natrápil nejvíc. I proto na Emirates Stadium za deset let svého působení odkopal jen 170 zápasů. Celkově si Rosický přivodil 16 různých zranění, přišel o 195 zápasů a mimo hru byl 1301 dní, což vychází zhruba na 3,5 roku.

Shodou okolností mu na seznamu dělá společnost hned šest bývalých spoluhráčů z Arsenalu – Aaron Ramsey, Alex Oxlade-Chamberlain, Danny Welbeck, Thomas Vermaelen, Jack Wilshere a Abou Diaby. To jen dokazuje, že v tomto ohledu patřil londýnský klub mezi nejkřehčí týmy nového tisíciletí.

Právě bývalý francouzský reprezentant Diaby zmeškal ze všech hráčů kvůli zraněním nejvíce fotbalu – 314 zápasů a téměř pět let. Při svých začátcích u Gunners byl považován za nástupce slavného Patricka Vieiry, ale po operaci kotníku zřídkakdy zvládl vydržet zdravý delší časový úsek. Kvůli opakujícím se problémům musel kariéru ukončit už ve dvaatřiceti letech.

Počet zranění ve fotbale narostl o pětinu. Nejvíc absencí měl Real Madrid, nejvíce peněz ztratilo PSG

Číst článek

Často zranění, ale úspěšní

V tabulce lze ale nalézt i jména hráčů, kteří za sebou i přes všechny zdravotní trable mají úspěšné a produktivní kariéry. 

Do očí ihned udeří známé křídelní duo z Bayernu Mnichov – Franck Ribéry a Arjen Robben. Na rozdíl od ostatních totiž měli spíše častá a menší zranění oproti těm vážnějším, která mají na kariéru dlouhodobý dopad. Nizozemec Robben se zranil osmapadesátkrát, Ribéry hned dvaasedmdesátkrát.

Společně přesto měli svými góly a asistencemi obrovský podíl na devíti domácích titulech Bayernu a triumfu v Lize mistrů.

Dalším slavným jménem na seznamu je legendární Brazilec Ronaldo. Ten se i přes řadu zranění dokázal do historie zapsat jako jeden z nejlepších útočníků všech dob, na klubové a mezinárodní úrovni nastřílel přes čtyři stovky gólů a v dresu Brazílie se stal dvakrát mistrem světa.

Těžko říct, kolik dalších úspěchů by mohl přidat, kdyby kvůli problémům s kolenem nepřišel o více než 3,5 roku fotbalového života.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme