Zemřela fotbalová legenda Pelé. Trojnásobnému mistru světa s Brazílií bylo 82 let

V 82 letech zemřela fotbalová legenda Pelé. Brazilský útočník jako jediný vyhrál třikrát mistrovství světa a je považován za nejlepšího hráče historie. Úmrtí jedné z nejslavnějších postav světového sportu oznámila rodina.

Tento článek je více než rok starý.

Brasília (Aktualizováno: 21:01 29. 12. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zesnulá fotbalová legenda Pelé (na snímku z roku 1998)

Zesnulá fotbalová legenda Pelé (na snímku z roku 1998) | Foto: Ian Hodgson//File Photo | Zdroj: Reuters

Pelé se od loňského září léčil s rakovinou tlustého střeva a od 29. listopadu byl hospitalizován na klinice Alberta Einsteina v Sao Paulu. Ve středu ošetřující lékaři oznámili, že se jeho stav výrazně zhoršil.

Spolu s postupující rakovinou diagnostikovali rovněž srdeční a ledvinovou dysfunkci a museli nasadit léčbu zánětu dýchacích cest. Vánoční svátky s Pelém v nemocnici trávila rodina.

„Všechno, co jsme, jsme díky tobě. Milujeme tě navěky. Odpočívej v pokoji,“ napsala na instagramu po Pelého úmrtí jedna z jeho dcer Kely Nascimentová.

Nemocnice uvedla, že Pelé zemřel v 15:27 místního času na mnohočetné selhání orgánů související s postupem rakoviny a celkovým zdravotním stavem.

Trojnásobný mistr světa

Fotbalista s rodným jménem Edson Arantes do Nascimento se stal legendou už během hráčské kariéry a hvězdný status si udržel i poté, co odložil kopačky. Brazílii pomohl vyhrát mistrovství světa jako sedmnáctiletý v roce 1958 ve Švédsku, poté v Chile 1962 a Mexiku 1970. Jeho střelecká bilance se na základě různých zdrojů liší: podle agentury AP nastřílel 650 ligových gólů a 1281 branek ve všech soutěžích.

V době, kdy nebylo běžné odcházet z Jižní Ameriky do evropských klubů, strávil Pelé drtivou část kariéry v brazilském Santosu. V týmu debutoval v roce 1956 a udělal z něj jeden z nejslavnějších světových klubů.

Vedle domácích titulů pomohl Pelé vyhrát Santosu dvakrát jihoamerickou obdobu Ligy mistrů Pohár osvoboditelů a dvakrát Interkontinentální pohár, duel nejlepších týmů Jižní Ameriky a Evropy.

V Santosu skončil Pelé v roce 1974 a na závěr kariéry podepsal lukrativní smlouvu s týmem New York Cosmos v tehdejší North American Soccer League. S aktivním fotbalem se jako globální celebrita definitivně rozloučil v roce 1977 symbolicky exhibičním zápasem mezi Cosmosem a Santosem.

V roce 1999 Pelého vyhlásil Mezinárodní olympijský výbor Sportovcem století a společně s Diegem Maradonou ho v roce 2000 světová federace FIFA zvolila nejlepším fotbalistou. Maradonu přežil Pelé o dva roky, legendární Argentinec v 60 letech podlehl v listopadu 2020 infarktu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme