Fotbalisté Brazílie rozdrtili ve finále Poháru FIFA Argentinu

Brazilští míčoví kouzelníci si upevnili nadvládu nad světovým fotbalem. Ve finále Poháru FIFA, neoficiálního světového šampionátu, porazili Argentinu 4:1 a doplnili svou aktuální sbírku titulů. Vedle toho dnešního se mohou pyšnit i titulem mistrů světa a Jižní Ameriky. Takový kousek se před ní povedl jen Francouzům před čtyřmi lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ronaldinho

Ronaldinho | Zdroj: ČTK

V kontinentální kvalifikaci na závěrečný turnaj jsou Brazilci v tabulce sice až za svým odvěkým rivalem, ale dnes jej předběhli takovou rychlostí, která divákům brala dech. Výsledkem byl největší debakl od roku 1968, kdy "kanárci" stejným skóre doma triumfovali v přátelském zápase. Chvíli dokonce olympijským vítězům hrozilo opakování nejhrůznějších chvil ze vzájemných zápasů. Brazilci totiž v pohodě dotančili až k vedení 4:0. Už po čtvrthodině se na jejich tvářích objevily úsměvy, vedli 2:0. Adrianova levačka nejdřív z osmnácti metrů zasadila úder tvrdosti boxera, Kaká pak o kousek blíž napřáhl a trefil horní roh branky.

Bezradní Argentinci, kteří před zápasem žehrali na únavu, nebyli pro Brazílii rovnocenným soupeřem. I tak špičkový tým vypadal ve srovnání s ekvilibristy ve žlutém jako podprůměrný soupeř. Jeho obrana se pod útočnými manévry rozložila, Ronaldinho si naběhl mezi tři obránce a přidal třetí gól.

Adriano jej pak napodobil, hlavou vsítil svůj pátý gól na turnaji a odnesl si zlatý míč pro nejlepšího hráče. Trefila se tak tři největší brazilská útočná esa na turnaji a Ronaldo to může mít hodně těžké s návratem do sestavy. Čtvrtý v záloze Robinho pak ještě trefil břevno a Brazilci zahodili spoustu dalších šancí.

Argentinci sotva překročili půlící čáru. Jako by je odrazovala voda, proudící ze střechy stadionu. Zápas se sice jako první finále organizované FIFA hrál pod zataženou střechou, ta ale přívalům deště neodolala, propouštěla provazy vody a na jednom místě se dokonce plastikový kryt protrhl natolik, že se na hřiště poblíž rohového praporku vyvalila masa vody. Pro organizátory šampionátu to byla na poslední chvíli černá kaňka na bezchybném pořádání turnaje.

Argentině se přesto povedla akce, na jejímž konci vsítil čestný úspěch hlavou v pádu Aimar. Mistři světa tak vyrovnali vzájemnou bilanci v počtu výher na 34:34 a naplnili slova svého kouče Parreiry o nezapomenutelném finále. Parreira dnes oznámil, že po světovém šampionátu skončí. A pokud Brazilci za rok zopakují výkony z Poháru FIFA, mohou slavit tak jako ve Frankfurtu.

Výsledek:

Brazílie - Argentina 4:1 (2:0)

Branky: 11. a 63. Adriano, 16. Kaká, 47. Ronaldinho - 65. Aimar. Rozhodčí: Michel (SR). ŽK: Ronaldinho - Coloccini, Sorín, Cambiasso, Aimar. Diváci: 48.000.

Sestavy:

Brazílie: Dida - Cicinho (86. Maicon), Lúcio, Roque Junior, Gilberto - Emerson, Zé Roberto - Kaká (86. Renato), Ronaldinho - Adriano, Robinho (90. Juninho). Trenér: Parreira. Argentina: Lux - J. Zanetti, Coloccini, Heinze, Placente - Bernardi, Cambiasso (56. Aimar), Sorín - Riquelme - Figueroa (72. Tévez), Delgado (81. Galletti). Trenér: Pekerman.

Vlastimil Vlášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme