Fotbalisté Brna poprvé vyhráli, odnesla to překvapivě Slavia

Fotbalisté Brna poprvé v sezoně zvítězili. Poslední tým tabulky získal tři body v dohrávaném utkání 11. kola, v němž doma porazil Slavii Praha 1:0. Jedinou branku vstřelil v třetí minutě Pavel Mezlík. Už před výkopem se při rozcvičce zranil hlavní rozhodčí Václav Bouše, kterého nahradil čtvrtý sudí Roman Tacina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

FC Stavo Artikel Brno

FC Stavo Artikel Brno | Foto: Jan Rosenauer

Trenér Brňanů Mazura sáhl před utkáním k dvěma nečekaným tahům, neboť pouze na lavičce nechal zkušené opory týmu Patrika Siegla a Petra Švancaru. Místo nich postavil do základní sestavy Filipa Chlupa a Zdeňka Partyše, kteří dosud měli na svém kontě pouze jeden ligový start. Tím jen zvýšil motivaci mladíků, kteří hýřili snahou a obětavostí.

Do karet nahrál Brňanům i úvod utkání. Už v třetí minutě při rychlém protiútoku Zelenka přiťukl hlavou míč Pavlu Mezlíkovi, jenž zakončil krátký sprint přízemní střelou k tyči, proti níž byl brankář Kozáčik bez šance. Nečekaný jednobrankový náskok domácí fotbalisty povzbudil a nahrál jim do karet.

Slavia musela opustit taktiku s vyčkáváním na chybu soupeře a otevřela hru. Zásluhou ofenzivní hry středové řady měla sice územní převahu, bojovně naladěný brněnský tým ale soupeře ke střelbě příliš často nepouštěl. Pouze v osmé minutě Vlček mířil těsně vedle tyče a o tři minuty později pomalou Fořtovu střelu sice gólman Brezovan nezachytil, míč ale stačil ještě před brankovou čarou odkopnout obránce Baláž.

Z obranné hry Brňané často přecházeli do rychlých protiútoků. Největší příležitost ke zvýšení náskoku propásl po Chlupově akci Zelenka, jenž sám před gólmanem přestřelil branku. Po půlhodině hry unikl zadákům Slavie Partyš, po jeho centru ale slabou Zelenkovu hlavičku Kozáčik chytil. Slavia sice vytrvale útočila, zahrozila však pouze pět minut před koncem poločasu, kdy Hrdličkova střela minula cíl.

Také po změně stran sice Slavia tlačila, ale do šancí se dostávali mnohem častěji z bleskových protiútoků Brňané. Hned po přestávce Mezlík unikl po levé straně, z jeho přihrávky však Zelenka netrefil přesně míč. Z náporu dostávala Slavia často brněnskou obranu do obtížných situací, jednu z nich v 57. minutě po Brezovanově špatném vyběhnutí vyřešil až Schuster, jenž vykopl míč z brankové čáry. Po hodině hry aktivně hrající Brňané propásli nabídku ke zvýšení náskoku. Nejdříve po trestném kopu Holek hlavičkoval těsně nad branku a vzápětí Zelenkovu přízemní střelu z otočky kryl Kozáčik. Posledních deset minut Brňané šetřili čas zdržováním a Slavia ztrácela nervy. Dvě minuty před koncem měl po úniku Pavla Mezlíka poslední šanci změnit stav střídající Siegl, netrefil ale branku.

1. FC Brno - Slavia Praha 1:0 (1:0) Branka: 3. P. Mezlík. Rozhodčí: Tacina - Holub, Chytil. ŽK: P. Mezlík - Hrdlička. Diváci: 2950.

Brno: Brezovan - Baláž, Schuster, Trousil, Had - Partyš (81. A. Besta), Chlup (85. R. Mezlík), Holek, J. Černý - P. Mezlík, Zelenka (70. P. Siegl). Trenér: Mazura. Slavia: Kozáčik - Švec, Latka, Suchý, Zbončák (90. Zábojník) - Piták, L. Jarolím, Hrdlička, Švento - Fořt (68. Pešír), Vlček. Trenér: K. Jarolím.

Vlastimil Vlášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme