Fotbalisté Liberce jsou po čtyřech letech mistry ligy

Fotbalisté Liberce vybojovali druhý titul v lize v historii klubu. V utkání 28. kola jim k zisku trofeje stačila i remíza 1:1 s Mostem. Slovan tak nemůže dvě kola před koncem nejvyšší soutěže nikdo předstihnout. Domácí vedli gólem Blažka, za hosty vyrovnal minutu před koncem z penalty Siegl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

FC Slovan Liberec

FC Slovan Liberec | Foto: Jan Rosenauer

Liberec z počátku v ničem nepřipomínal váhající tým z předchozích zápasů. Diváci mu sice dali facku nízkou návštěvou, ale těm věrným Slovan rozdával radost. Jeho hře nechyběl pohyb, chytré přihrávky i důraz před brankou, a tak už v prvních deseti minutách měl Slovan dvě slibné možnosti a u obou byl aktivní Abrahám. Jeho rána z osmi metrů v páté minutě ale mířila mimo a střelou v deváté minutě trefil boční síť. Hosté se snažili o kolmé pasy středem obrany, na které střídavě zabíhali Brzezina se Sieglem. Nejnebezpečnější však byla hlavička Hainaulta, kterou vyslal kanadský stoper po rohu mimo branku už v sedmé minutě. Liberečtí toužili před zápasem po rychlém gólu a dočkali se ho. V 21. minutě zatáhl míč do šestnáctky Dort, přízemní přihrávkou našel dobíhajícího Blažka a ten ve skluzu vstřelil vytouženou branku.

Druhý poločas se už domácí soustředili na bránění jednobrankového vedení a převahu si vytvořil Most. Hosté najednou byli najednou dříve u každého míče a většinou se hrálo na domácí polovině. Fanoušci toho ale nedbali a po hodině hry pomalu začínali s oslavami. V 63. minutě se mohli dočkat uklidňující branky po Papouškově ráně, kterou ale Svoboda vytlačil na roh. Mohli naopak ale také inkasovat, když se v 71. minutě probíjel středem obrany Siegl, jenže brankář Čech jeho úmysl včas vystihl. O pět minut později měl mostecký kanonýr k brance ještě blíže, jenže jeho dělovka z ostrého úhlu jen orazítkovala tyč a podobně dopadla Hainaultova dorážka z bezprostřední blízkosti. Most pokračoval v nebezpečných výpadech i v závěru a dvanáct minut před koncem Brzezina spálil obrovskou šanci, když z osmi metrů přestřelil opuštěnou branku.

S vidinou potvrzení titulu začala na domácí padat nervozita a začali se obávat o hubenou výhru, o kterou nakonec přišli. Dvě minuty před koncem Janů přidržel Siegla a z nařízené penalty faulovaný hráč vyrovnal. I remíza ale domácím k titulu stačila a oslavy mohly v chladném počasí odstartovat.

Liberec dospěl k triumfu, který mu otvírá dveře do třetího předkola Ligy mistrů, především díky výborné obraně. V dosavadních 28 zápasech inkasoval jen sedmnáct gólů a brankář Marek Čech udržel čtrnáctkrát čisté konto. Lavičkův tým prohrál jen dvakrát - v Jablonci a v Olomouci.

Na trůn usedl Slovan i přesto, že před ligovým startem nepatřil k favoritům. V letní přestávce totiž stadion U Nisy opustili hráči, kteří byli dlouho oporami. Jediný reprezentant Jan Polák zamířil do Norimberku, útočník Michal Pospíšil do skotského klubu Hearts, kvarteto Miroslav Slepička, Petr Lukáš, Karol Kisel a Libor Došek přestoupili do Sparty a rozloučil se i trenér Stanislav Griga. Výprodej pokračoval i v zimě, kdy nejlepšího střelce klubu Filipa Hološka zlákala turecká liga.

Trenér Vítězslav Lavička však objevil nové tváře, v letošním kádru se prosadili hlavně obránce Tomáš Zápotočný, Daniel Pudil nebo Jan Holenda. Pozvánku do slovenské reprezentace dostal po letech Ivan Hodúr. V brance zářil Marek Čech.

Slovan Liberec - SIAD Most 1:1 (1:0)

Branky: 21. Blažek - 89. Siegl z pen.
Rozhodčí: Adámek - Lhoták, Hojsík. ŽK: Hamouz, Janů - Gašparík, Novotný
Diváci: 6583

Liberec: Čech - Šinglár, Zápotočný, Košťál, Janů - Papoušek (68. Hamouz), Abrahám (73. Hochmeister), Bílek, Pudil (46. Ančic) - Blažek, Dort. Trenér: Lavička

Most: Svoboda - Škerle, Novotný, Hainault, Zbončák (58. Macek)- Čížek, Procházka, Gašparík (64. Jendruščák) - Mendy, Siegl, Brzezina. Trenér: Ščasný

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme