Fotbalisté Olomouce vyřadili Dortmund, Liberec skončil

Fotbalisté Olomouce postoupili do semifinále Intertoto Cupu. V odvetě remizovali s Borussií Dortmund 0:0 a po remíze 1:1 z prvního zápasu je čeká další německý soupeř, SV Hamurg. Naopak Liberec v poháru skončil. S Rodou Kerkrade jen remizoval 1:1. V úvodním zápase v Nizozemsku uhrál bezbrankovou remízu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Intertoto Cup

Intertoto Cup | Foto: UEFA

Trenér Uličný před utkáním tvrdil, že postaví svou taktiku hlavně na dokonalé defenzivě, neboť čisté konto zaručovalo Sigmě postup. Jenže precizní obranu olomoučtí fotbalisté okořenili i kvalitní hrou ve středu pole a častými pokusy o bleskové protiútoky. Jednoduchými kombinačními akcemi zejména po levé straně vynikali Brazilec Melinho s Onofrejem, kteří přes nejistého Degena posílali do šancí útočníky Bednáře a Babniče. Dortmund byl očividně zaskočen aktivní hrou Olomouce, většinu soubojů ve středu hřiště vyhrávali domácí fotbalisté. Hudec důsledně střežil Kollera, jenž sice po deseti minutách hlavičkoval vedle, ale jinak se často do šancí nedostal.

Největší nabídku ke skórování měl v 12. minutě Babnič, jenž se dostal po úniku z levé strany sám před brankáře Weidenfellera. Po kličce doleva se ale Babnič dostal mimo střelecký úhel a míč už nestačil poslat do opuštěné branky. O deset minut později unikl po levé straně Melinho a jeho přízemní střela prošla těsně podél celé branky do zámezí. Další vyloženou šanci ke skórování měl v 27. minutě König, jenž ale z deseti metrů přestřelil.

Dortmund se probral z útlumu až dvacet minut před koncem poločasu, kdy začal častěji útočit. Střelu Buckleyho stačil Lovásik chytit a nebezpečný střelec Kringe mířil dvakrát těsně vedle. Ještě před koncem poločasu se znovu zranil König, kterého vystřídal teprve osmnáctiletý Vacek.

Fotbalisté Dortmundu si o přestávce uvědomili, že bez vstřelené branky nemohou myslet na postup, a do svého herního rejstříku zařadili mnohem ofenzivnější pojetí. Zato Sigma se zatáhla do obrany. V 49. minutě se dostal do šance Buckley, jemuž ale chyběla přesnost. Po hodině hry Buckley z levé strany našel přesně hlavu Smolarka, který ale mířil těsně vedle tyče. Sigma rychle pochopila, že nemůže myslet pouze na obranu, a každou příležitost využívala k bleskovým útokům. Tlak stále nervóznějšího Dortmundu narůstal, obránci Sigmy ale precizní hrou nepouštěli soupeře do střeleckých pozic. V nastavení vsadil Dortmund všechno na jednu kartu, avšak branku mohla vstřelit Olomouc. Melinho ale dvakrát nezakončil přesně sólo a jednou se totéž nepodařilo Babničovi.

Fotbalisté nizozemského klubu Roda Kerkrade odčinili rok staré vyřazení v třetím kole Poháru Intertoto od Liberce. Díky většímu počtu nastřílených gólů na soupeřově půdě vezou domů postup do semifinále soutěže a naději na Pohár UEFA. Před zápasem uctily společně oba týmy oběti nočního výbuchu v Egyptě. Od první minuty bylo zřejmé, že především domácí by rádi ukončili nerozhodnutý souboj přesným zásahem, jenže střelecké štěstí jejich aktivitě nepřálo.

Po půlhodině hry se začali hosté před Čecha dostávat stále častěji. Posledním slibným pokusem byla Doškova hlavičková dorážka z 29. minuty, která ale skončila mimo. To Sergio v 38. minutě předvedl přesnější mušku: na hranici šestnáctky se dostal k odraženému míči a výtečně ho zatočil do růžku liberecké branky.

Domácí se okamžitě pustili do zteče, ale do poločasu stačil zahrozit jen Papoušek ránou z dvaceti metrů, která jen o pár decimetrů minula břevno. Ale ani po přestávce svůj aktivní projev neopustili a stále častější centry z obou stran hodně zaměstnávaly obranu nizozemského klubu, který si vybíral pořádnou porci štěstí. V 49. minutě Zápotočného trestný kop vyrazil Kujovič na roh, podobně skončila řada nebezpečných situací mezi 50. a 60. minutou. V 63. minutě ale domácí mohli být rádi, že nebylo po zápase. V útočné euforii totiž zapomněli na Koného, který šel sám na Čecha, jenže ten jeho pokus o oblouček vystihl právě včas. Domácí po zbytek zápasu dělali všechno pro to, aby výsledek strhli na svou stranu. Zápotočný se vysunul do útočné řady, která posledních dvacet minut hrála ve třech, ale dlouho se jí nedařilo vykřesat plamének naděje. Ten přišel deset minut před koncem, kdy si Došek na hranici šestnáctky pohrál s hostujícími obránci a jeho přesná střela zapadla do sítě po levé ruce zoufalého Kujoviče. Zápas dostal okamžitě dramatický náboj, který neztratil až do posledního hvizdu rozhodčího Wacka. Po něm se ale radovali hosté, remíza 1:1 je posunula do semifinále.

Výsledky:

Sigma Olomouc - Borussia Dortmund 0:0

Rozhodčí: Stalhammer - Sjöblom, Martinsson (všichni Švéd.). ŽK: M. Hubník, Kovář, Vacek, Lovásik - Kruska, Koller
Diváci: 12.052 (vyprodáno)
První zápas 1:1, postupuje Olomouc

Olomouc: Lovásik - R. Hubník, Kovář, Hudec, Pečnik - König (41. Vacek), Randa, Melinho, Onofrej - Bednář (46. M. Hubník, 83. Rýdel), Babnič. Trenér: Uličný

Dortmund: Weidenfeller - Degen (75. Gambino), Wörns, Metzelder, Dédé - Kruska (67. Sahin) - Rosický, Kringe - Smolarek, Koller, Buckley (75. Odonkor). Trenér: Van Marwijk

Slovan Liberec - Roda Kerkrade 1:1 (0:1)

Branky: 80. Došek - 38. Sergio
Rozhodčí: Wack - Dingert, Margenberg (všichni Něm.). ŽK: Senden, Kujovič (oba Kerkrade)
Diváci: 5050
První zápas 0:0, postupuje Kerkrade

Liberec: Čech - Šinglár (78. Matula), Zápotočný, Košťál, Janů - Papoušek, Hodúr, Abrahám, Dort (62. Holenda) - Hološko (68. Hamouz), Došek. Trenér: Lavička

Kerkrade: Kujovič - Bodnár, Senden, Kah Modou, Lachambre - Vicelich, Van Dijk, Sergio (85. Van Desel), Bodor - Cissé (71. Derksen), Koné (90. Sonko). Trenér: Stevens

Newcastle United - ZŤS Dubnica 2:0 (0:0)
první zápas 3:1, postoupil Newcastle

Slaven Koprivnica (Chorv.) - Deportivo La Coruňa 0:3 (0:1)
první zápas 0:1, postoupila La Coruňa

Žalgiris Vilnius - FC Egaleo (Řec.) 2:3 (2:2)
první zápas 3:1, postoupil Vilnius

SV Hamburk - Uniao Leiria (Port.) 2:0 (0:0)
první zápas 1:0, postoupil Hamburk

Tampere United - Lazio Řím 1:1 (0:0)
první zápas 0:3, postoupilo Lazio

RC Lens - Varteks Varaždín (Chorv.) 4:1 (0:0)
první zápas 1:1, postoupil Lens

VfL Wolfsburg - IFK Göteborg 2:0 (1:0)
první zápas 2:0, postoupil Wolfsburg

Olympique Marseille - Young Boys Bern 2:1 (0:1)
první zápas 3:2, postupuje Marseille

FC Valencie - KAA Gent 2:0 (1:0)
první zápas 0:0, postoupila Valencie

Semifinálové dvojice (27. července a 3. srpna):

La Coruňa - Newcastle
Wolfsburg - Lens
Lazio - Marseille
Žalgiris Vilnius - St. Etienne/Kluž
Valencie - Roda Kerkrade
Olomouc - Hamburk

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme