Fotbalisté porazili Itálii

Čeští fotbalisté porazili v přípravném zápase na pražské Letné Itálii 1:0. Jediný gól vstřelil už v 25. minutě hlavou po rohovém kopu Vladimír Šmicer. Pro Italy, účastníky mistrovství světa, bylo dnešní pražské utkání poslední přípravou před odletem na nadcházející šampionát, který startuje v Japonsku a Koreji už za 13 dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Brückner

Karel Brückner | Foto: Michal Krumphanzl

Gól Vladimíra Šmicera sebral Italům, jednomu z favoritů mistrovství světa, před cestou do Asie neporazitelnost. Češi, hrající letos poprvé před svými diváky, byli jasně lepší a připravili si i další šance. Squadra azzurra prohrála v bezmála dvouleté éře trenéra Trapattoniho dosud pouze jednou - loni v únoru v Římě s Argentinou. "Řekli jsme si, že se nechceme jen zúčastnit, ale že chceme výhru. To jsme splnili," pochvaloval si český kouč Karel Brückner a dodal: "Mužstvo má ale vnitřní sílu, hraje o prestiž a svou budoucnost." Giovanni Trapattoni, pod jehož vedením Itálie prohrála, teprve podruhé, byl ke svým svěřencům kritičtější. "Bezpochyby jsme nehráli dobře. Byli jsme velice pomalí a nechali útočit soupeře." Trapattoni si nicméně pochvaloval kvalitní přípravu: "Vždycky jsem se snažil pro přípravné zápasy najít silné soupeře, aby fyzicky i psychicky hráče připravili na to, co je čeká na mistrovství světa."

V 25. minutě se po zdařilé kombinaci dostal do střelecké pozice Jarošík, ale brankář Buffon stačil míč vytáhnout na břevno a na roh. Ten rozehrál Jankulovski, posadil míč na Šmicerovu hlavu a liverpoolský záložník ho poslal do sítě.

O pět minut později Šmicer proklouzl italskou obranou až před brankáře a Buffon mu jen reflexívně nohou zabránil vstřelit druhý gól. Na druhé straně Italové Kinského příliš neprověřili. Vieriho tečovaná střela v sedmé minutě těsně minula tyč.

Italská sestava se podle očekávání o přestávce změnila na sedmi místech a Del Piero hned poslal vizitku z přímého kopu nerozchytanému Vaniakovi. Ale i nový muž v italské brance Toldo se zapotil při střele Poborského.

V 69. minutě se opět po Jankulovského rohu opřel z dálky do míče Galásek a Italy zachránilo břevno. S obrovskou chutí hrající Poborský pak předvedl nevídaný slalom obranou, která je považovaná za jednu z nejlepších na světě, a Toldo jen se štěstím zabránil pohromě.

Na poslední čtvrthodinu vyběhl ke svému debutu v áčku Tomáš Došek, a protože na hřišti byl i jeho bratr Lukáš, měla česká reprezentace poprvé v historii ve hře dvojčata.

Česko - Itálie 1:0.. Branka: 25. Šmicer. Rozhodčí: Fröhlich - Blumenstein, Gräfe (všichni Něm.). ŽK: Galásek - Zanetti, Tommasi. Diváků: 15.077. Poločas: 1:0.

Česko: Kinský (46. Vaniak) - Fukal (46. L. Došek, 90. Štajner), Bolf, Johana, Jankulovski - Poborský (89. Petrouš), Jarošík, Rosický (81. Koloušek), Galásek, Šmicer (46. Sionko) - Koller (75. T. Došek).

Itálie: Buffon (46. Toldo) - Cannavaro (46. Iuliano), Nesta, Maldini (46. Materazzi) - Zambrotta (69. Di Livio), Gattuso, Di Biagio (69. Delvecchio), Zanetti (46. Tommasi), Coco (46. Panucci) - Vieri (46. Montella), F. Inzaghi (46. Del Piero).

Výsledky dalších příprav: Francie - Belgie 1:2, Německo - Rakousko 6:2, Nigérie - Jamajka 1:0, Polsko - Estonsko 1:0.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme