Fotbalisté Slavie si účast v Lize mistrů nezopakují

Slávisté si před dvěma týdny z Florencie přivezli po nevýrazném výkonu porážku 0:2, a tak měli v domácí odvetě třetího předkola Ligy mistrů co dohánět. Oproti prvnímu utkání se zlepšili, ale sympatický a bojovný výkon nakonec stačil pouze na remízu 0:0. Do hlavní fáze nejprestižnější klubové soutěže tak zaslouženě postoupila italská Fiorentina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mickael Tavares a Tijani Belaid

Mickael Tavares a Tijani Belaid | Zdroj: ČTK

Slávisté si před utkáním svou těžkou pozici dobře uvědomovali, ale slibovali, že se o postup před domácími diváky poperou. Kouč Karel Jarolím udělal před zápasem hned šest změn v sestavě, do hry poslal útočníky Necida a Toleského, na lavičce zůstal Švento, který měl v minulém týdnu zdravotní problémy.

Kdo očekával drtivý nástup domácích, musel být zpočátku zaskočen. Fiorentina totiž nespoléhala na slibný dvougólový náskok a do svého soupeře se od začátku pustila. Už ve druhé minutě obešel Kuzmanovič před šestnáctkou Černého a z hranice šestnáctky vystřelil těsně vedle. Krátce nato po dvou nepřesných hlavičkách domácích obránců se v pokutovém území prodral k míči Osvaldo, ale brankář Vaniak předvedl své schopnosti.

Slávisté se brzy oklepali a snažili se oplácet stejně útočnou hrou, plynoucí z bojovnosti a zlepšené kombinace. První nebezpečnou akci si připsal Necid, který po Krajčíkově posunutí míče za obranu pálil jen do boční sítě. Zle však mohlo být na druhé straně. To když v 19. minutě italský tým využil špatného Vaniakova odkopu a do šance se dral Gilardino. Brankář Slavie však svou chybu napravil a odvrátil na roh. Po něm se ocitl Santana u zadní tyče zcela volný a pálil po zemi, ale Vaniak opět zasáhl. Další důležitý zákrok si pak připsal po půlhodině hry, kdy vytlačil Melovu střelu na břevno. Hoste byli celý první poločas nebezpečnější a Slávisté museli být stále na pozoru před jejich rychlými výpady.

Do druhého poločasu udělal Karel Jarolím dvě změny v sestavě. Jandu nahradil Švento a za Toleského přišel Šenkeřík. Změny hře sešívaných prospěly a především Švento znamenal nebezpečí pro italskou obranu. V 51. minutě jeho centr Dainelli odvrátil jen k Černému, který z deseti metrů minul branku. Slávisté začínali získávat jistotu a dostávat Fiorentinu pod tlak. Hosté však stále hrozili brejky a především Gilardino hýřil aktivitou.

Po hodině hry našel Krajčík Belaida, jehož rána z hranice pokutového území těsně minula italskou branku. Slavia se hodně tlačila dopředu, ale po chybné rozehrávce Suchého utekl po levé straně Jovetič, který zamířil nepřesně. Osm minut před koncem Krajčíkův centr z přímého kopu poslal Brabec hlavou těsně nad. Slávistům docházely síly a s výsledkem už nedokázali nic udělat. Utkání tak skončilo remízou 0:0, která znamená, že si Ligu mistrů zahraje italská Fiorentina.

Kouč Jarolím po zápase litoval především nevyužitých šancí, ale uznal, že soupeř byl nad síly jeho celku.

Pro Slavii tak sen o Lize mistrů stejne jako pro Spartu skončil a oba české kluby se představí v poháru UEFA.

Slavia Praha - AC Fiorentina 0:0 (první zápas 0:2)

Rozhodčí: Layec - Benech, Annonier (všichni Fr.). ŽK: Gobbi (Fiorentina). Diváci: 14.943. První zápas: 0:2, postoupila Fiorentina. Sestavy:

Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Šiklič - Janda (46. Švento), Belaid, Tavares, Černý (71. M. Jarolím) - Toleski (46. Šenkeřík), Necid. Trenér: K. Jarolím.

Fiorentina: Frey - Zauri, Gamberini, Dainelli, Vargas - Santana, Kuzmanovič (63. Donadel), Melo, Gobbi - Gilardino (79. Pazzini), Osvaldo (73. Jovetič). Trenér: Prandelli.

Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme