Fotbalisté v kvalifikaci tápou

Nečekaná ztráta bodů po ostudném výkonu na Islandu přibrzdila českou fotbalovou reprezentaci v rozletu za postupem na mistrovství světa. V nejméně vhodnou dobu jakoby se prohlubovala krize v Chovancově výběru. Na Islandu totiž prohrál po mizerném výkonu naprosto zaslouženě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do Reykjavíku přijeli Češi pro tři body, byť v nepříliš oslnivé formě. A potvrdily se obavy těch, kteří upozorňovali na jejich slabší hru v průběhu celého letošního roku. V islandské metropoli se opět představil český soubor bez dirigenta, bez nápadu, bez systému. Předvedl hru na náhodu, znovu s mnoha gestikulacemi směrem k sudímu, i když ani on rozhodně nehrál pro české barvy pozitivní roli. Zápas se lámal ve čtyřech klíčových momentech:

39. minuta: sudí Messina přibíhá k asistentu Di Maurovi, kterého předtím upozornil na přestupek domácí obránce Vidarsson. Po chvilce se vrací na plochu a ukazuje červenou kartu útočníkovi Kollerovi. Ten ani neprotestuje a odchází do kabin. "Nevěřil jsem vlastním očím. Myslel jsem si, že musí být vyloučen i obránce Hreidarsson, ale šel jsem sám. Dal mi loktem do zad, v té chvíli už podruhé. Bohužel, sudí potrestal jen moje oplácení, když jsem se po Hreidarssonovi ohnal rukou a lehce jsem ho škrtnul," vysvětloval po utkání Koller.

45. minuta: Početní převahu využili domácí ještě do přestávky, po sérii Týceho chyb. Mnichovský obránce nejdříve pustil míč do autu pro hosty, byť mohl hrát. Následně fauloval a pak se nechal při trestném kopu přeskočit Sverrisonem - Srníček také reagoval pozdě - 1:0 pro Island. "Byla to naše druhá hloupost v utkání. Měli jsme míč jasně pod kontrolou. V nastaveném čase jsme už měli poločas dohrát a ne sami nabídnout soupeři možnost," huboval po utkání gólman Srníček.

68. minuta:Zkrat rozhodčího Messiny i české obrany znamená druhý gól v Srníčkově síti. Osamocený gólman čelil na brankové čáře trojnásobné dorážce dvou Islanďanů, ta třetí ze Sigthosonovy kopačky už se chytit nedala. "Byl to jasný ofsajd, rozhodčí dokonce nejdřív situaci tak posoudil, ale pak najednou ukázal do kruhu," rozčiloval se Srníček nad situací, kdy si před jeho brankou dva domácí borci jasně přihráli do postavení mimo hru.

78. minuta:Pohroma byla dokonána. Míč asi 30 metrů od branky si po Novotného faulu postavil Sverrisson a překonal Srníčka. I proto, že hráči ve zdi se nepochopitelně rozestoupili. "Nemohl jsme na míč dosáhnout, protože prošel zdí ke vzdálenější tyči," měl pravdu zkušený český gólman. Za stavu 3:0 už bylo po zápase, ani premiérová reprezentační trefa Jankulovského minutu před koncem už nemohla nic změnit na překvapivém islandském vítězství a pokračující krizi českého národního týmu.

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme