Fotbalisté v Teplicích: strašák z Islandu nezmizel

Sobota 1. září zůstane v českých fotbalových análech zapsaná černým písmem. Národní celek totiž vyhořel v kvalifikaci pro světový šampionát 2002 na Islandu způsobem nečekaným - porážku 1:3 nečekal asi nikdo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od pondělí se čeští fotbalisté už připravují v Teplicích na další zápas kvalifikace, který odehrají tuto středu proti Maltě. I když to tak na první pohled nevypadalo, stín porážky na Islandu se během dopoledního pondělního tréninku vznášel i nad stadionem Na Stínadlech. "Tyhlety otázky nám kladete pořád dokola," reagoval poněkud netrpělivě gólman Pavel Srníček na dotazy, vracející se k nepochopitelnému výbuchu na Islandu. "Já už jsem to řekl, že to pro mě byl nejhorší zápas za národní mužstvo, tak bych byl rád, kdybych se k tomu nemusel už vracet," pokračoval Srníček. "Každý jednotlivec si to musí srovnat v hlavě a proti Maltě nastoupit, jako by to bylo poslední utkání a dát do toho všechno. Ale já už o tom nechci víc mluvit, protože bylo napsáno, že jsme mluvili moc a nehráli jsme nic, takže já bych radši teď hrál," dodal Srníček a na další dotazy už odmítl odpovědět.

Nejen šok z porážky na Islandu, ale i zdravotní šrámy si ze země gejzírů přivezli někteří hráči. Jiří Jarošík, který utrpěl poranění jařmové kosti, už v pondělí normálně trénoval s míčem, s výjimkou hraní hlavou. To Jiří Novotný, kterého trápilo zhmožděné koleno, jenom vyklusával a na míč se díval jen z uctivé vzdálenosti. "Je to dost bolestivé, ale hojí se to hodinu od hodiny, takže uvidíme. Jaké mám ale šance být ve středu před zápasem s Maltou fit, to nedokážu odhadnout," utrousil sparťanský zadák.

Vedle něj a Jarošíka je zcela vyloučen start Pavla Nedvěda a Jana Kollera, kteří dostali od FIFA discilinární za karty. Trenér Jozef Chovanec už ale žádné další náhradníky povolat nehodlá. "Jsme tu v devatenácti lidech, a nevím, jestli by povolání dalších hráčů bylo šťastným řešením, jestli by to nenarušilo chod týmu," řekl Chovanec.

Hráči věří, že porážka na Islandu nebude mít na středeční zápas proti Maltě vliv. "Je to lepší, že se hraje hned ve středu. Člověk totiž může koukat dopředu směrem k dalšímu zápasu a nezabývat se nepovedeným utkáním na Islandu," podotkl záložník Tomáš Rosický.

Otázkou je, jak se ve středu k českému výběru zachová teplické publikum. Zkrátka, jestli po ostudě na Islandu "své" oblíbence nepřijme s nevolí. "V Teplicích byli vždycky dobří diváci a já doufám, že je strhneme naším výkonem," reagoval Pavel Horváth. Nic jiného ani českému výběru ostatně nezbývá.

Štěpán Etrych Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme