Fotbalová Evropa vítá českou šestici

Napilno má v těchto dnech šest prvoligových fotbalových mužstev a to víc než jindy. V tomto týdnu vstoupí fotbalisté Viktorie Žižkov, Sparty Praha, Marily Příbram, Sigmy Olomouc, Slavie Praha a Slovanu Liberec do bojů o evropské pohárové body.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První se představí zítra odpoledne v Praze na Strahově v 1. kole Poháru UEFA s rakouským Tirolem Innsbruck. Ve středu večer nastoupí Sparta v Lize mistrů proti Spartaku Moskva a zbývající týmy, všechny stejně jako Žižkov v 1. kole Poháru UEFA budou hrát ve čtvrtek. Nejdřív od půl páté Příbram doma s francouzským Sedanem, potom o hodinu později Liberec na vlastním hřišti se Slovanem Bratislava a dva kluby se představí mimo naše území - pražská Slavia ve Švýcarsku proti Servette Ženeva a Sigma Olomouc ve Španělsku proti Celtě Vigo.

Ligové generálky moc nevyšly

Většině mužstev generálka nevyšla, s výjimkou pražské Sparty. Ta vyhrála v Olomouci 3:0, najednou už je jen jediný bodík od prvního místa a zdá se, že její nevydařený start do ligy je pryč. Navíc se v jejím útoku skvěle představila nová posila Lukáš Hartig. O Olomouci samozřejmě platí pravý opak - Sigma se od začátku léta hledá, posílení klubu zatím k bodům nevede a Hanáci jsou v nezáviděníhodné situaci. Příbram s Libercem svedly vzájemnou generálku a výrazněji rovněž neoslnily. Příbramští hlavně proto, že znovu, už asi potřetí v prvních šesti kolech, dostali velice rychlý gól na začátku střetnutí, Liberec se pak jen bránil a směrem dopředu toho moc neukázal. Slavia jen remizovala doma s Brnem, takže už jen proto nemůže před ženevským zápasem jásat. A znovu měla nemalá okénka v obranné činnosti. A Viktoria Žižkov ztratila první body na domácím hřišti s Blšany. Tedy nejen herně, ale ani výsledkově to našim pohárovým zástupcům na domácí ligové scéně o víkendu nevyšlo.

Soupeřům to jde líp

Ze soupeřů českých týmů je na tom nejlépe asi žižkovský soupeř Tirol Innsbruck. Nedostal v osmi zápasech rakouské ligy ještě ani jeden gól a samozřejmě vede tabulku. V sobotu hrál ale opakované střetnutí předkola Ligy mistrů s Lokomotivem Moskva a vyhrál jen 1:0, i přes velkou převahu a nepostoupil. Španělské lize kraluje po dvou odehraných kolech olomoucký soupeř Celta Vigo, ani jednou také neinkasovala a její nejlepší hráči Rus Mostovoj, či naturalizovaný Brazilec Catanha mají výbornou formu. Hůř je na tom Sevette Ženeva, která prohrála v 10. kole švýcarské ligy se St. Gallenem 1:2 a klesla na páté místo švýcarské ligy. A nejásá ani Spartak Moskva. Trápí ho marodka. S týmem do Prahy nepřijedou ani brankář Levyckij, ani reprezentační obránce Kovtun. První má zraněný loket, druhý chytil angínu na Faerských ostrovech, kde hrál v kvalifikaci s národním týmem. A hlavně na brankářském postu mají moskvané potíže, chytat proti Spartě asi bude osmnáctiletý Kabanov. A Slovan Bratislava? Ten vyměnil trenéra, vyhrál v 8. kole slovenské ligy nad nováčkem z Dubnice 2:0, je šestý v tabulce. Kanonýr Vittek dal další dva góly, dobře prý hraje exslávista Nečas v jeho středu zálohy. "Šance vidím vyrovnané, dvojzápas nemá favorita." Soupeř Příbrami Sedan remizoval ve francouzské lize s obhájcem titulu Nantes a je třináctý. Podle trenéra Kotrby, který zápas viděl přímo na tribuně, je ale Sedan velikým favoritem proti jeho Příbrami. "Mají ve svém středu tři senegalské reprezentanty a ti jsou skoro k neudržení," vzpomínal na sobotní duel v Nantes Kotrba.

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme