Fotbalová jedenadvacítka pojede na mistrovství Evropy

Palbou ohňostrojů skončila v Teplicích cesta české fotbalové jednadvacítky kvalifikací mistrovství Evropy. Po remíze 1:1 v prvním utkání baráže s Chorvatskem ve Splitu a bezbrankové odvetě mladým reprezentantům stačil k postupu na květnový šampionát Vachouškův gól na půdě soupeře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

utkání Chorvatsko-Česká republika

utkání Chorvatsko-Česká republika | Zdroj: ČTK

Aktivní hra českých mladíků nepřinášela příliš šancí, a když se do ní po čtvrthodině přece jen po Kobylíkově trestném kopu dostal Václav Drobný, mířil hlavou nad. Ještě slibnější možnost měl v 23. minutě Rozehnal po Zelenkově uvolnění, ale ač sám před brankou, zazmatkoval a poslal míč mimo tyče.

V posledních pěti minutách si svěřenci trenéra Beránka, který tým oficiálně vedl i přes přítomnost Karla Brücknera na stadiónu, znovu vzpomněli na své sliby o ofenzívní hře a soupeře dostávali do úzkých. Největší šance nakonec přišla v 43. minutě, kdy si Zelenka ekvilibristicky pohrál ve středu hřiště s trojicí protihráčů a vyzval ke skórování Horáka. Jenže objev podzimu z Bohemians dokázal jen nastřelit tyč.

Festival zahozených šancí pokračoval i po přestávce. Ovšem k Vachouškově lobu se Kobylík v 47. minutě dostal pozdě, a tak se zvyšoval jen počet rohů. Po jednom z obranných odkopů Jiránka se v 63. minutě do šestnáctky vřítil Vachoušek, ale i on dál prodloužil dramatickou zápletku; tu neukončil tentýž hráč ani po hrubé chybě brankáře Pletikosy a Skácel po brejku z levé strany.

Další příležitosti už pak přicházely snad s každou českou akcí, ale smůla se lepila hráčům na kopačky i nadále. Pospíšil však sám na malém vápně napálil míč jen do břevna.

Drama gradovalo v závěru, ale hosté si šanci nepřipravili, a tak se na Stínadlech slavilo. Český fotbal si připsal na své konto další úspěch a jednadvacítka dala příklad áčku před středeční baráží s Belgií.

Česká republika - Chorvatsko 0:0

Rozhodčí: Busacca - Buragina, Bachmann (všichni Švýc.). ŽK: Vachoušek - Bjelanovič. Diváci: 5260. První zápas 1:1, postoupila Česká republika.

Česká republika: J. Drobný - Jiránek, Rozehnal, V. Drobný, Horák - Kobylík, Voříšek, Zelenka, Skácel (90. Piták) - Kaufman (46. Pospíšil), Vachoušek (83. Žůrek).

Chorvatsko: Pletikosa - Vranješ - Režič, Neretljak - Sabolčki (89. Mikič), Banovič (53. Bošnjak), Carevič, Andrič, Šerič - Bilič (60. Bjelanovič), Olič.

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme