Fotbalová lvíčata mají barážovou jistotu

Fotbal lahodící oku diváka, hra mající sytém, neustálé nasazení a hlad po gólech. Takovou podívanou nabízeli v kvalifkačních zápasech pro mistrovství Evropy čeští fotbaloví reprezentanti do jedenadvaceti let. Přestože jim zbývá sehrát ještě poslední duel 5. října proti Bulharsku, už po úterním vítězství 3:0 nad Maltou mohou slavit postup do baráže o závěrečný turnaj evropského šampionátu. Na minulém mistrovství před rokem na Slovensku vybojovali jejich předchůdci historické stříbrné medaile.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úterní liberecká výhra nad posledním celkem skupiny Maltou byla splněnou povinností. Tým vedený kapitánem Václevem Drobným ji zvládl s přehledem. Trpělivě rozebíral defenzívu soupeře, který neustále bránil v osmi hráčích, kombinační hrou hledal skulinky ve zhuštěném prostoru před pokutovým územím protivníka, ve vhodnou chvíli využíval křídelní prostory. Dvě branky padly po rohových kopech Davida Kobylíka. "Rohy máme nacvičené, takže bych v tom neviděl žádný zázrak. Štěpán Vachoušek a Martin Horák si naběhli přesně tam, kam měli," zůstal olomoucký záložník skromný i přes výborný výkon a ocenění od jinak na pochvaly skoupého trenéra Karla Brücknera. Právě bělovlasý kouč byl hrou svých svěřenců proti Maltě potěšen, přesto si neodpustil i pár kritických slov. "Hráči nedokázali ve druhé půli dál předvádět kombinační fotbal a nastřílet další branky. Až příliš jsme někdy volili individuální akci před souhrou."

Zatímco reprezentační áčko bude muset o naději na postup na mistrovství světa bojovat až do poslední minuty, jejich mladší kolegové už mohou poslední kvalifikační duel proti Bulharsku vzít jako přípravu na baráž. "My ale chceme mít nejvíc bodů ze všech týmů, které jsou v kvalifikaci. Ne proto, že je to výhoda při losování baráže, ale prostě chceme být nejlepší. Takže i proti Bulharům nebere nic jiného než vítězství," tvrdil po souboji s Maltou David Kobylík.

Právě v Bulharsku načala lvíčata cestu svou třetí kvalifikační skupinou. Vykročila před rokem špatnou nohou - ve městě Vraca prohrála 0:1. "Ale měli jsme tam na výhru, nedali jsme však na dost hrbolatém terénu spoustu šancí a naopak domácí jedinou příležitost dokázali proměnit. Výkon ovšem už tehdy byl celkem dobrý a věděli jsme, že se semkneme a půjde to," vzpomíná na jediné zaváhání David Kobylík. Pak následovala samá vítězství, například z Malty už nikdo jiný kromě Čechů s plným bodovým ziskem neodjížděl.

Přestože do úplného konce kvalifikace zbývá ještě říjnové střetnutí s Bulharskem, trenér Karel Brückner už se mohl za úspěšným vystoupením svých oveček ohlédnout. "Nejvíc mě těší, že máme nejvíce bodů ze všech mužstev v kvalifikaci. Sami hráči si to hlídají a o tyto prestižní záležitostí bojují s plným nasazením a zaujetím i za rozhodnutého stavu," neskrýval zkušený stratég radost. "Problémy samozřejmě také nějaké byli, ale dokázali jsme je překonat a naše první místo ve skupině je zcela zasloužené."

Nejvyšší pozice ve skupině hřeje, ale o úspěchu či neúspěchu bude rozhodovat až listopadová baráž. Teprve z ní se totiž jde na závěrečný turnaj mistrovství Evropy. "Je to tak. Od začátku jsme věděli, že kvalifikační utkání jsou důležitá, ale klíčem ke všemu bude baráž. Z ní musíme postoupit," říká olomoucký záložník David Kobylík. Před dvěma lety rozhodující krok předchůdci současné jedenadvacítky zvládli a přes celek Řecka přešli. "Ale byli hodně nepříjemní. Teď už bych je nechtěl," přeje si trenér českých lvíčat Karel Brückner.

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme