Fotbalová reprezentace přijala před Bulharskem dva nováčky

Se zvědavostí, ale bez nějaké velké nervozity se do české fotbalové reprezentace zařadili před jejím posledním zápasem v kvalifikaci pro mistrovství světa dva úplní novicové. Sparťané Petr Čech a Lukáš Hartig dostali před soubojem s Bulharskem pozvánku do národního týmu poprvé a tak se spolu s dalšími osmnácti spoluhráči hlásili v pondělí na stadionu Sparty na Letné trenéru Jozefu Chovancovi. Ten mohl být spokojen - pouze brankář Ladislav Maier dorazil s menšími bolestmi v tříslech, ostatní byli v pořádku a s touhou nenechat si šanci postoupit alespoň do baráže o světový šampionát vzít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naši fotbalisté jsou v tabulce třetí kvalifikační skupiny druzí o dva body za vedoucím Dánskem, které v sobotu přivítá Island, a o skóre před svým soupeřem z Bulharska. K jistotě konečné druhé příčky a baráže jim stačí s Bulhary neprohrát, vidinu přímého postupu z první pozice jim přinese jedině výhra a zaváhání Dánů. V případě porážky budou příští rok boje o světové medaile v Japonsku a Koreji stejně jako v roce 1998 ve Francii sledovat jen v televizi.

Atmosféra na srazu postrádala napětí vyplývající z důležitosti souboje s Bulharskem a dobře se v ní cítil i Lukáš Hartig. "Je mi tu fajn. Zatím znám jen spoluhráče ze Sparty, takže se seznamuju s ostatními," říkal s úsměvem na tváři ještě v minulém roce hráč divizní Velimi. "A že bych se v sobotu dostal do sestavy? Myslím, že trenér dá přednost zkušenejším. Já budu spokojený, i když si sednu na lavičku. Hlavně že jsem byl povolaný."

Podobný názor měl i Hartigův sparťanský spoluhráč Petr Čech. Nejmladší z národního výběru, teprve devatenáctiletý brankář, který už ale patří k oporám reprezentační jedenadvacítky, je rád i za fakt, že může poznávat atmosféru v týmu áčka. "Pro mě je to jednoznačně vrchol dosavadní kariéry. A jestli si v sobotu půjdu sednout jen na tribunu, vůbec mi to nebude vadit. Že bych se postavil do branky, o tom nepřemýšlím ani v nejmenším," tvrdil Petr Čech.

Právě o muži mezi tyčemi asi nebude mít trenér Jozef Chovanec lehké rozhodování. Proti sobě stojí velmi zkušený, ale v italské Brescii na lavičce sedící Pavel Srníček a debutant Petr Čech s výbornými zápasy ve Spartě. Ivo Viktor, který má gólmany v reprezentaci na starosti, si nemyslí, že by Čechovo nasazení v klíčovém zápase kvalifikace bylo příliš velkým rizikem. "Sleduji ho od šestnácti let, viděl jsem jeho premiéry za Blšany na Letné, nebo za Spartu v Lize mistrů. Zvládnul by to," je přesvědčen Viktor. Kterého brankáře tedy upřednostní ale neprozradil. "Jestli v sobotu nastoupí Srníček nebo Čech, tak v brance problém nebude," slíbil brankář mistrů Evropy z roku 1976.

Fotbalová reprezentace absolvovala hned po srazu první společný trénink na stadionu na Letné, odkud se přesunula na tradiční místo svých předzápasových soustředění na zámek do Štiřína. Trenér Jozef Chovanec svolal své svěřence o den dříve, než bylo v minulosti obvyklé. Další zvláštnosti ale nechystá. Formu bude tým ladit v ústraní na venkovských hřištích ve Velkých Popovicích a Kunicích a tréninky se nebudou od těch před dřívějšími utkáními kvalifikace také nijak lišit. "Každému je jasné, co je v sázce. K tomu není potřeba nic dodávat," řekl Jozef Chovanec. Snad jen přítomnost zkušeného trenéra jednadvacítky Karla Brücknera už od prvního dne soustředění je určitou novinkou.

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme