Francouzky v Eurolize školily české týmy

Českým basketbalovým klubům se nevedlo v předposledním kole Euroligy. Hráčky Gambrinusu Brno utrpěly čtvrtou porážku v soutěži, když na půdě francouzského Valenciennes prohrály 66:72, nejlepší střelkyní Brna byla třináctibodová Američanka Nolanová. Basketbalistky USK Praha nestačily na jiný francouzský celek z Bourges 54:67. Skvělý výkon ale předvedla Běloruska Volná, autorka dvaceti bodů a pěti doskoků. Pokud chtějí postoupit do play-off, musejí vysokoškolačky příští týden uspět na palubovce belgického Namuru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gambrinus Sika Brno - Jekatěrinburg

Gambrinus Sika Brno - Jekatěrinburg | Zdroj: ČTK

České mistryně a obhájkyně prvenství, které postrádaly trenéra Jana Bobrovského zotavujícího se ze srdeční slabosti ze závěru loňského roku, prohrály v elitní soutěži už třetí zápas za sebou. Pod vedením asistenta Vlastimila Havlíka umožnily poněkud zakřiknutě hrající Brňanky hned v úvodu vedoucímu týmu francouzské ligy rychle získat sedmibodový náskok. Hráčky Valenciennes, předposlední tým skupiny C, v bouřlivém prostředí přesněji kombinovaly, využily mezery v obraně soupeřek k akcím až do podkošového prostoru, kde se prosazovala Tuvičová. Až na tříbodovou střelu Australanky Harrowerové dokázaly po dvou rozpačitých minutách české mistryně odpovědět trojkou Youngové. I když postupně brněnské basketbalistky srovnaly se soupeřkami krok, trápily se střelecky z dvoubodového prostoru, kde se jejich úspěšnost pohybovala pouze na hranici dvaceti procent. Koncovka se v úvodu vůbec nedařila Machové, přesnou mušku hledala i Nolanová stejně jako pivotka Kulichová. Francouzský tým táhla hlavně Grudaová, která zaznamenala za první poločas 14 bodů. Brňanky dominovaly pouze při střelbě z tříbodového území. Ze sedmi pokusů pětkrát mířily přesně a po trojce Žirkové těsně před přestávkou se jim podařilo snížit na rozdíl pouhých čtyř bodů. Ještě slibněji se podařilo hráčkám Gambrinusu zkorigovat skóre po přestávce, kdy byl stav 35:37. Domácí hráčky se ale rychle vzpamatovaly a šňůrou devíti bodů uhasily plamínek naděje českého týmu na případný zvrat. Brňanky sice nesložily zbraně, bojovností se opět přiblížily několikrát na rozdíl čtyř bodů, ale takticky velmi dobře hrající Francouzky těžily kromě jistějšího zakončení také z lepšího doskakování.

USVO Valenciennes - Gambrinus Sika Brno 72:66 (25:17, 37:31, 53:49).
Nejvíce bodů: Grudaová 20, Harrowerová, Hermouetová a Tuvičová po 10 - Nolanová 13, Vítečková 12, Youngová a Žirková po 10. Rozhodčí: Kalpakas (Švéd.), Tatičová (Srb.). Trestné hody: 10/10 - 17/14. Fauly: 15:16. Trojky: 4:8. Diváci: 2650.

Čtvrtou prohru za sebou utrpěly v Evropské lize basketbalistky ZVVZ USK Praha. Svěřenkyně trenéra Lubora Blažka po dnešku mají v Eurolize bilanci jedné výhry a osmi proher. Hráčky USK dnes sice na hřišti trojnásobného vítěze soutěže nezopakovaly bezmála třicetibodový debakl jako v sezoně 2003/04, ale domácí favoritky i tak díky zkušenému a týmovému výkonu jistým krokem došly k vítězství, které bylo už jejich osmým v tomto ročníku. Hostující družstvo v Bourges sehrálo důstojnou partii, ale na konci prvního poločasu pustilo soupeře do desetibodového trháku a jeho následky už po návratu ze šaten nedokázalo zlikvidovat. USK dnes předvedl solidní výkon v obraně, ale na druhé straně palubovky se jen těžko prosazoval proti kompaktní defenzivě Bourges, které v prvním vzájemném utkání v Praze v listopadu strhlo na svoji stranu výhru o čtyři body až v samém závěru. Francouzky takové drama dnes nepřipustily, v závěru nepovolily, aby se USK přiblížil na dohled méně než deseti bodů. Pražankám nebylo nic platných ani 20 bodů nejlepší střelkyně utkání Bělorusky Světlany Volné, Bourges se mohlo spolehnout na rovnoměrnější bodové rozložení i silnější lavičku.

Bourges - ZVVZ USK Praha 67:54 (20:17, 35:25, 53:40)
Nejvíce bodů: Dumercová 16, Ndongueová 12, Maltsiová 11 - Volná 20, Farrisová 10, Le Dréanová 8. Rozhodčí: Pérez (Šp.), Kremer (Něm.). Trestné hody: 16/15 - 15/8. Fauly: 17:17. Trojky: 2:4. Diváci: 2600.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme