František Kaberle st.: V obraně můžeme mít problémy

Nejzajímavější období roku prožívá v těchto dnech bývalý hokejový reprezentant, dvojnásobný mistr světa František Kaberle. Jeho dva synové František a Tomáš bojují na nejdůležitějších turnajích sezony. Tomáš v dresu Toronta Maple Leafs v play-off NHL o Stanleyův pohár, František v dresu České republiky na mistrovství světa v Německu. Dalo by se čekat, že otec František neví, kam dřív skočit, že střídá Ameriku s Evropou a co nestihne přímo, vidí v televizi. Ale je to trochu jinak. František Kaberle starší si užívá odpočinku ve Františkových Lázních.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Není vám trochu líto, že nemůžete být s Tomášem u bitev Toronta ve Stanley Cup či s Františkem na mistrovství světa v Německu?

"Zatím mi to ani nepřijde. Učinil jsem totiž výlet z Františkových Lázní do Norimberku na zápas našich s Běloruskem, v televizi jsem v noci sledoval i vystoupení Toronta proti New Jersey ve 2. kole Stanleyova poháru. Takže ani nemám čeho litovat. Dokonce jsem si byl o prvního máje zahrát za československé veterány proti Německu. Po hokeji se mi nestýská."

Vezměme to pěkně po pořádku. Toronto možná až šokovalo zámoří, když v 1. kole Stanley Cupu jasně vyřadilo Ottawu a ve druhém trápí New Jersey. Překvapilo i vás?

"Samozřejmě. Toronto bylo rádo, že se vůbec do play-off dostalo. Jeho výkony nebyly oproti loňsku nikterak přesvědčivé. Navíc Ottawu nedokázali během sezony ani jednou porazit a v play-off se jim to povedlo hned čtyřikrát za sebou."

Tomáš patří i letos k nejlepším obráncům Toronta, ovšem také k nejhůř placeným hráčům. Bude s tím něco dělat po skončení sezony?

"Bohudík mu smlouva končí letos a příští sezonu by už měl absolvovat pod úplně jiným kontraktem. A já věřím, že ten bude úplně o jiných číslech, protože po celé tři roky byl prakticky nejlépe bodujícím obráncem týmu."

Váš starší syn František patří znovu k stálicím zadních řad české reprezentace na mistrovství světa a snaží se o získání svého už čtvrtého titulu mistra světa. Vy jste viděl zápas v Norimberku s Běloruskem a na dálku sledujete i další utkání šampionátu. Co tedy říkáte výkonům českého týmu na turnaji?

"Nejsem překvapen, jiný průběh a vývoj základní skupiny jsem ani nečekal. Dokonce se mi zdálo, že Bělorusko přejeli až příliš lehce, byť první třetina tomu nenasvědčovala. Utkání s Německem a se Švýcarskem si byla velice podobná. S Německem v jeho domácím prostředí je to vždycky těžké, protože Němci mají na začátku turnaje hodně sil, Švýcaři jakbysmet a tudíž jenom bourat hru soupeře pro ně není problém. Horší je to, když mají sami tvořit, viz jejich zápas s Běloruskem."

A co ukázala první tři vystoupení mistrů světa - jsou Češi na dobré cestě za třetím titulem v řadě?

"Přestože bych si přál, aby se to povedlo, nejsem až takový optimista. Naše mužstvo má a bude mít určité problémy v obranné hře, je tam dost hráčů ofenzivně laděných a až bude celek pod tlakem, může mít problémy."

V osmifinále nás čekají zápasy s techničtějšími soupeři, s týmy, které budou hrát víc hokej než Němci a Švýcaři v základní skupině. Může to našim víc sedět?

"Určitě. Rusové hrají technický hokej ve velké rychlosti. To jsme viděli už v přípravných zápasech u nás doma, hráli velice dobře. A vypadá to, že i Kanada přivezla velice silný tým. Bude to úplně o něčem jiném."

Hodně se před šampionátem říkalo, že nám nikdo nepřeje a celý svět že čeká na pád českého mistra. Mnozí to přirovnávali i k dobám vaší éry, kdy kraloval sovětský kolos. Je něco takového vidět přímo v dějišti šampionátu v zápasech, jejich atmosféře?

"Určitou kontinuitu bych tam viděl, ale odboural bych politický aspekt, který byl dřív v soupeření s Rusy velice silný. Celý svět je neměl moc rád nejen kvůli jejich vítězstvím, ale i kvůli politické situaci. V současné době věřím tomu, že všem zemím jdeme na nervy s tím, že v posledních letech všechno vyhráváme. Připadalo mi dokonce, že nás v zápasech s Německem a se Švýcarskem trochu ořezávali i rozhodčí, ale to ani v minulosti nebývalo jiné. Musíme se s tím smířit, že si hokejový svět přeje, aby vyhrál někdo jiný než malá Česká republika."

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme