Ga-Pa přijde o slavný skokanský můstek

Velkou, i když, dalo by se říct smutnou událost, zažije dnes německý Garmisch-Partenkirchen. Pyrotechnici tam ukončí 72letou existenci slavného skokanského můstku, na kterém se psala historie bílého sportu. Takzvanou "starou dámu" nahradí nový, futuristický můstek. Na něm se skokané představí už při tradičním novoročním závodě v roce 2008.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skoky na lyžích

Skoky na lyžích | Foto: Torino 2006

197 velkých závodů zažil můstek v Ga-Pa, postavený původně pro olympijské hry v roce 1936. Ty k velké lítosti hitlerovského režimu nevyhrál domácí závodník, ale Nor Birger Ruud. Raritou je, že ani jeden naplánovaný závod v historii nemusel být v Garmischi zrušen.

Dlouholetý ředitel turné 4 můstků Hans Ostler se pořád nemůže smířit s tím, že populární silueta na místním Gudibergu zmizí. "Do poslední chvíle se můstek těšil oblibě skokanů. Člověk ale nemůže zastavit čas," řekl Ostler Bavorskému rozhlasu.

Zprvu dřevěná, od roku 1950 ocelová konstrukce, už nevyhovovala regulím Mezinárodní lyžařské federace. Ve 14 hodin pošle střelmistr Michael Schneider 125 tun těžkou stavbu na lyžařskou věčnost. Na jejím místě vyroste v rekordně krátké době nový můstek, jehož výstavba přijde asi na 10 milionů eur.

Jiří Hošek, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme