Hamáčková jede na OH, Ščerbová juniorskou mistryní světa

Sobota nabídla zajímavé novinky v atletice. Tyčkařka Pavla Hamáčková se objeví na OH. Na mítinku Mladá Evropa v Liberci překonala laťku ve výšce 425 centimetrů, což je mírnější z kritérií pro start v Aténách. Americká sprinterka Marion Jonesová nebude v Řecku obhajovat olympijské zlato ze Sydney ani na dvoustovce. A Česko má juniorskou mistryni světa ve skoku do dálky - stala se jí Denisa Ščerbová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavla Hamáčková

Pavla Hamáčková | Foto: Český atletický svaz

Pavla Hamáčková - halová mistryně světa - splnila limit A v loňské sezoně a tak jí stačil sobotní výkon v Liberci k tomu, aby se stala 137. členkou české olympijské výpravy. Svěřenkyně Boleslava Patery, která měla dlouhodobé zdravotní problémy s kotníkem, achillovkou a lýtkem, na severu Čech absolvovala pouze dvě postupné výšky. Nejprve skočila 410 centimetrů a poté si nechala nastavit stojany na potřebných 425, které na třetí pokus zdolala. V olympijské soutěži tyčkařek tak bude mít Česká republika dvojnásobné zastoupení. Vedle Hamáčkové se už dříve kvalifikovala Kateřina Baďurová, která se letos dostala přes laťku ve výšce 451 centimetrů.

Marion Jonesová se nedostala na americké olympijské kvalifikaci v Sacramentu do nominace ani v nejkratším sprintu a postoupila jen v dálce. Před semifinále se odhlásila z běhu na 200 metrů, takže ani v tomto závodě nebude reprezentovat USA na OH. Před čtyřmi lety v Sydney byla Jonesová jednou z největších hvězd olympijských her. Na atletické dráze vybojovala tři zlaté medaile včetně triumfů v individuálních závodech na 100 a 200 metrů. Na stovce ale při letošní olympijské kvalifikaci skončila až pátá a ke startu v Aténách by jí nepomohla ani případná diskvalifikace dopingové hříšnice Torri Edwardsové, která stovku v Sacramentu vyhrála.

Dálkařka Denisa Ščerbová skočila 661 cm a stala se juniorskou mistryní světa. V italském Grossetu předčila stříbrná medailistka z MS sedmnáctiletých svou nejbližší soupeřku Sophii Krauelovou z Německa o čtrnáct centimetrů. Třetí skončila Běloruska Veronika Šutkovová, které stačilo k bronzu 622 cm. Ščerbová, vítkovická svěřenkyně trenéra Aleše Dudy, je nominovaná na OH do Atén, její osobní rekord má hodnotu 668 centimetrů. Před sedmnáctiletou rodačkou z Karviné získala první českou medaili na MSJ v Grossetu Zuzana Hejnová, která skončila druhá v běhu na 400 metrů překážek.

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme