Hamilton vyhrál Velkou cenu Austrálie

Úspěch McLarenu, debakl Ferrari - tak dopadla úvodní Velká cena nového ročníku Formule 1. Zatímco britská stáj se po závodu v australském Melbourne pyšnila vítězstvím Lewisa Hamiltona, Italové přemýšleli nad tím, proč ani jeden z jejich monopostů nedojel do cíle. Jezdci Ferrari nebyli ovšem jediní, kteří závod nedokončili. Cílem okruhu Albert Park v závěrečném kole projelo pouze sedm vozů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Formule 1

Formule 1 | Foto: Prost GP

Mladík Lewis Hamilton přetavil svůj úspěch v kvalifikaci v první letošní vítězství. Ihned po startu odolal ataku Poláka Roberta Kubicy z BMW-Sauber, na kterého si posléze vypracoval náskok přes deset vteřin. "Je to skvělý start, asi to byl můj dosud nejlepší závod. Po celý víkend jsme odváděli perfektní práci," citovaly Hamiltona po závodě světové agentury. Britskému talentu také nahrálo, že se mu jako jednomu z mála vyhýbaly četné kolize.

Safety car musel vyjet na trať celkem třikrát. Poprvé to bylo po hromadném karambolu v první zatáčce, v níž narazil do bariéry také ferrari Felipeho Massy. Brazilský pilot se poté na trať vrátil, aby srážkou s monopostem Davida Coultharda donutil vyjet zpomalovací vůz na okruh v Albert Parku podruhé. Asi nepřekvapí, že Massa závod nakonec nedokončil.

Mnohem slibněji se prezentoval obhájce titulu Kimi Räikkönen. Finský jezdec se navzdory startu z patnácté pozice, kam ho odsunuly potíže s palivovým čerpadlem v sobotní kvalifikaci, postupně prodral až na třetí pozici. V polovině závodu však nezvládl atak na krajana Kovalainena a ocitl se mimo trať. Vinou delší zastávky v boxech se navíc propadl až na jedenácté místo a když ho v závěru zradil i vlastní vůz, naděje Ferrari na triumf v úvodním závodu se rozplynuly definitivně.

Naopak stáj McLaren dlouho živila vidinu dvou jezdců na stupních vítězů. Fin Heikki Kovalainen se totiž od šestnáctého kola pohyboval na druhé příčce. Týmové dvojce se ovšem nevydařila druhá zastávka v boxech, po níž klesl až na šesté místo. Kovalainenovi nakonec byla souzena až pátá příčka za Fernandem Alonsem z Renaultu. Pro španělského pilota však mělo čtvrté místo nevšední příchuť. Alonso totiž díky němu poprvé od roku 2003 v Melbourne chyběl na stupních vítězů. Dvojnásobného mistra světa na nich zastoupili druhý Němec Nick Heidfeld ze stáje BMW-Sauber a jeho krajan Nico Rosberg z Williamsu.

Martin Kubičík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme