Házenkáři podlehli mistrům světa, ostudu ale neudělali

Nebojácný výkon, který ale stačil jen na přijatelnou porážku 29:35, předvedli na světovém šampionátu čeští házenkáři proti Španělsku. S úřadujícími mistry světa drželi svěřenci Pavla Pauzy krok 50 minut, pak ale fyzicky odpadli. Prohru o šest gólů zapříčinil špatný start do zápasu, stahování soupeřova náskoku pak totiž stálo spoustu sil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Házená

Házená

V české sestavě dostal v brance místo Galii šanci Štochl, ale proti španělským hráčům to měl těžké. Český celek na mistrovství světa ještě nikdy tohoto soupeře neporazil a v pěti zápasech za posledních deset let jen prohrával. Dvěma technickými chybami navíc čeští hráči soupeři usnadnili vstup do duelu, jehož výsledek se započítal do pořadí osmifinálové skupiny. O prvních devět branek celku z Pyrenejského poloostrova se postaralo osm hráčů na důkaz toho, že obhájci zlata mají nesmírně vyrovnaný celek. Španělé se prezentovali výbornou technikou, pohyblivou a důraznou obranou, střelbou spojek ze střední vzdálenosti a především téměř neomylnou kombinací s cílem najít pivota Uriose, s jehož 115 kilogramy si česká obrana příliš nevěděla rady. Když se k tomu přidala únava českých hráčů z vyčerpávajícího souboje s Egyptem a řada technických chyb - třináct za první poločas, mohl hrát soupeř v klidu a jeho trenér Pastor střídat všechny hráče. Po čtvrthodině vedli Španělé 12:6.

O čtyři branky vedl soupeř ještě ve 34. minutě, ale za pět minut bylo vyrovnáno. To čeští házenkáři zlepšili obrannou hru, několik výborných zákroků předvedl Štochl a v koncovce se začal prosazovat Filip. Ještě ve 45. minutě byl na světelné tabuli nerozhodný stav 24:24 a český celek, který se čtvrt hodiny dokázal vyvarovat zbytečných ztrát míče, živil naději na nečekaný úspěch. V tu chvíli však začal úřadovat především Urios. Skvěle si dělal na brankovišti prostor a po uvolnění od svých spoluhráčů naturalizovaný Kubánec buď přesně zakončoval, nebo zařizoval sedmimetrové hody, které přesně zakončovali Romero a Juan García. Španělé navíc dokázali nemilosrdně trestat každou českou chybu, hlavně Davis byl při rychlých brejcích neomylný. V poslední desetiminutovce již českým hráčům viditelně docházely síly, nestačili hlavně pohybem v obraně a v útoku se jen obtížně prosazovali proti fyzicky výborně disponovaným Španělům. Ti nakonec potvrdili pověst jedno z největších favoritů mistrovství a získali dva body do tabulky osmifinálové skupiny.

Česká republika - Španělsko 29:35 (15:19)

Sestava a branky ČR: P. Štochl, Galia - Nocar 3, Filip 9/2, Sobol, Jícha 5, Házl, Kubeš, Brůna 1, Vítek, Horák 6, Řezníček 3, Szymanski, Hrubý 1, Juříček 1.
Nejvíce branek Španělska: Urios 8, Davis 7, Romero 6/3, J. García 5/3.
Rozhodčí: B. Meche, R. Meche (oba Něm.). Sedmimetrové hody: 3/2 - 9/7. Vyloučení: 3:3.
Diváci: 8900.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme