Házenkářky na ME - proč se jim nedařilo?

Tři utkání, tři porážky. Taková je bilance českých házenkářek, které skončily na mistrovství Evropy v Maďarsku hned v základní skupině. Po závěrečném utkání s Norskem pozval redaktor Ladislav Válek k mikrofonu trenéra českého družstva Lubomíra Krejčíře. Ten přiznal, že jeho svěřenkyně zaskočil styl, kterým rozhodčí na šampionátu pískali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Házená

Házená | Zdroj: AFP

Lubomír Krejčíř: Spousta vyloučených a sedmimetrových hodů není v našich krajích zvykem a po této stránce se víc projevila technická vyspělost soupeře, protože naše obrana je založená na tvrdosti a na kontaktním pojetí a tady na šampionátu se začalo pískat velmi přísně. Rozhodčí tlačili mužstva do velmi měkké hry.

Váš celek nepostoupil ze skupiny do dalších bojů. Je to pro vás velké zklamání?

Lubomír Krejčíř: Zklamání to není vzhledem k očekávání. Zklamání to bylo ve čtvrtek, kdy jsme byli krok od sezance - od vyřazení Španělska, které je momentálně mezi tou nejužší světovou špičkou. Třicet minut jsme vlastně byli lepším týmem a dokonce jsme si udělali takový náskok, kdy se to utkání dalo dotáhnout do vítězného konce. Znamenalo by to postup. takže to není zklamání z výkonu. Myslím si, že jsme většinu času odehráli na hranici našich možností. Chybělo trošku štěstí, možná forma a lepší zdravotní stav některých hráček, abychom nečekaně postoupili. Ale zklamán nejsem, určitě ne. Nespokojený jsem byl v těch prvních utkání s absencí střelby ze středních vzdáleností a také s řešením některých herních situací. Ve střelbě jsme hodně pozadu, to ukazují i statistiky. Procentuální úspěšnost naší střelby je minimálně o deset procent horší než u našich soupeřek.

Co můžete říct pozitivního na adresu vašeho týmu?

Lubomír Krejčíř: Až na některé výpadky byla pozitivní obrana. Mám pocit, že až na některé výpadky jsme byli schopní soupeře potrápit, aby to se vstřelením branky neměl tak snadné. Samozřejmě nám při tom, jak už jsem říkal, udělal velké problémy trend rozhodčích, přesto ta obrana, myslím, byla kladem. Nezklamaly podle mne brankařky. Zapracovat je potřeba s rychlým útokem. Tam někdy malá odvaha hráček vedla k tomu, že jsme nedokázali až na výjimky bodovat a tam ty góly možná chyběly.

Může za porážky se Španělskem a Ukrajinou také nedostatek zkušeností?

Lubomír Krejčíř: To stoprocentně. Těm hráčkám chybí mezinárodní konfrontace, chybí jim pohárová střetnutí, kde se hraje naprosto nekompromisně a natvrdo. Počty zápasů těch soupeřek, se kterými jsme prohráli, se pohybují řádově v desítkách.

Jakou budoucnost má tenhle tým?

Lubomír Krejčíř: Myslím, že budoucnost určitě má. Patří k věkově nejmladším a navíc se teprve teď začíná projevovat plody znovuzavedení tréninkových center. Je potřeba udržet ty nejzkušenější hráčky "uvázané". Ty nejúspěšnější týmy hrají se zkušenými, staršími hráčkami. Musíme se snažit, aby hráčky nechtěly končit v 25 letech. Ale aby v 30 hrály na mezinárodní úrovni.

Ladislav Válek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme