Házenkářky prohrály na ME úvodní zápas proti Španělkám

České házenkářky vstoupily do evropského šampionátu prohrou 18:19 se Španělskem. V úvodním utkání skupiny A v maďarském Debrecínu přitom vedly v průběhu prvního poločasu už o deset branek a zdálo se, že kráčejí k jasné výhře nad pátým družstvem z olympijského turnaje, ale po přestávce bylo všechno jinak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ME v házené

ME v házené | Foto: EPA

Na palubovce haly Fönix se sice první střelecky prosadila ze sedmimetrového hodu Alonsová, ale dvě branky Knytlové a po jedné Fabíkové s Flekovou znamenaly nečekaně snadné otočení skóre. Poté snížila kuriózní brankou přes celé hřiště brankářka Lopezová, ovšem to bylo na dalších patnáct minut vše, co český celek házenkářkám z Pyrenejského poloostrova povolil. Neomylnou ruku po rychlých protiútocích měla Knytlová a hlavně její zásluhou zvýšil český výběr až na desetibrankový rozdíl 12:2. Až v samém závěru poločasu české hráčky trochu polevily a soupeřky čtyřmi góly zkorigovaly ztrátu.

Těžko pochopitelný útlum českých hráček pokračoval i přestávce a celek čekal třináct minut, než se podeváté v zápase trefila Knytlová. Ani soupeřky ale v ofenzivě jistotou a přesností neoplývaly, a tak za dvanáct minut viděli diváci pouhé dvě branky za zády Ajglové. Družstvo v těch chvílích podržela druhá gólmanka Selicharová, která chodila jen sedmičky a tři další pokusy Španělek zneškodnila. Španělky snížily v 46. minutě až na rozdíl dvou branek a ze souboje se stalo drama, především ale vinou špatné hry českých házenkářek. Poprvé se trefila Válová, ale když poté neuspěla při sedmičce do té doby jistá Knytlová, Španělky vycítily šanci. Za další tři minuty dokázaly vyrovnat a pět minut před koncem se po brance Oncinaové dostaly do vedení. Fabíková ještě vyrovnala, ale po další neproměněné sedmičce Zámorské bylo jasné, že české hráčky jsou zcela psychicky na dně. Když v posledních sekundách skončila za stavu 18:19 střela Šaškové nad břevnem, mohly se radovat Španělky ze dvou bodů, ve které v průběhu souboje asi moc nedoufaly.

Druhý zápas ve skupině A sehrají české házenkářky v sobotu od 17:00 proti Ukrajině.

Výsledek - skupina A:

ČR - Španělsko 18:19 (12:6)
Rozhodčí: Ehrmannová, Künzigová (obě Něm.). Sedmimetrové hody: 6/4 - 8/4. Vyloučení: 6:1. Diváci: 1200.

Sestavy: ČR: Ajglová, Selicharová - Zámorská, Fabíková 5, Kysučanová, Knytlová 9/3, Roubínková, Fischerová, Šašková, Fleková 3/1, Arnošová, Válová 1, Jonášová, Simerská; Španělsko: V. Lopezová 1, Sanchezová - Garciaová 2, Parejaová, H. Lopezová, Moralesová, Mangueová 4/3, Aguilarová 2, Guerolaová, Alonsová 1/1, Ortuňová 4, Fernandezová, Cuadraová 2, Oncinaová 3.

Výsledky - 1. kolo:

Skupina A: Norsko - Ukrajina 27:24 (15:12).

Skupina B: Slovinsko - Rusko 31:30 (17:13), SČH - Chorvatsko 34:30 (17:16).

Skupina C: Rumunsko - Švédsko 32:25 (16:10), Dánsko - Německo 27:24 (12:14).

Skupina D: Maďarsko - Bělorusko 32:22 (17:7), Rakousko - Francie 36:29 (17:11).

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme