Heninová ovládla US Open

Belgická tenistka Justine Heninová vyhrála druhý grandslamový turnaj v letošní sezóně. Po červnovém triumfu v Paříži na Roland Garros potvrdila pozici světové jedničky také v New Yorku, kde ovládla US Open. Ve finále si poradila hladce s Ruskou Světlanou Kuzněcovovou 6:1 a 6:3 a celým turnajem prošla bez ztráty setu. Navázala tak na vítězství v roce 2003.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Justine Heninová

Justine Heninová | Foto: usopen.org

Během US Open vyřadila Heninová vítězku Australian Open Serenu Williamsovou i její sestru, wimbledonskou šampionku Venus Williamsovou, které si brousily zuby na druhý grandslamový titul v sezoně. Heninová považuje vítězství v New Yorku za jedno z nejcennějších v kariéře:

"Tento grandslam je možná nejdůležitější z~těch, které jsem vyhrála. Poslední zápasy jsem hrála opravdu výborně. Je to krásný pocit, měla jsem tady velmi těžký los, ale dokázala jsem to. Celé dva týdny jsem odehrála bez výkyvů, cítila jsem se vyrovnaná, všechno fungovalo jak mělo. Neprohrála jsem ani jeden set a to je skvělé, můžu být na sebe pyšná."

Heninová vstoupila do boje o titul o poznání agresivněji, diktovala tempo hry a zahrávala vítězné míče od základní čáry i na síti. Díky tomu se rychle dostala do vedení 4:0. Teprve v průběhu čtvrtého gamu začala být aktivní i Kuzněcovová. Světová jednička ale měla zápas plně pod kontrolou a za půlhodinu získala úvodní set poměrem 6:1. Ve druhé sadě si obě tenistky držely podání až do čtvrté hry, kdy Heninová využila čtvrtý brejkbol. Kuzněcovová měla šanci za stavu 3:5, kdy měla při podání Belgičanky tři brejkboly, ale Heninová všechny odvrátila a hned poté proměnila první mečbol. Bilanci vzájemných zápasů s Kuzněcovovou, vylepšila na 15:2.

Kuzněcovová tak nenavázla na rok 2004, kdy jako devatenáctiletá US Open vyhrála. Přesto si nemyslí, že by finále bylo tak jednoznačné, jak napovídá výsledek:

"Zápas byl vyrovnanější, než vypadá výsledek. Ona je světová jednička, hraje nejlepší tenis, takže abych ji mohla porazit, musela bych i já hrát svůj nejlepší tenis. A to jsem nehrála. S~ní máte jen několik šancí a ty když nevyužijete, nemůžete vyhrát. Špatně jsem se pohybovala, cítila jsem se unavená. Je to pro mě poučné, mám ještě na čem pracovat."

Finále dvouhry žen:

Heninová (1-Belg.) - Kuzněcovová (4-Rus.) 6:1, 6:3

Statistika:

Esa: 4:1
Dvojchyby: 7:0
Nevynucené chyby: 21:29
Vítězné míče: 25:11
Využité brejkboly: 4/8 - 0/6
Celkem získané míče: 70:54
Čas utkání: 1:22 hod.

Ondřej Prokop, Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme