Historie Poháru UEFA zapsala finálové gólové hody

Neskutečný a trochu bláznivý zápas. Takové bylo finále letošního ročníku Poháru UEFA, ve kterém na Vestfálském stadionu v Dortmundu zvítězil FC Liverpool nad Deportivem Alaves až zlatým gólem v prodloužení 5:4. Oproti očekávání vidělo 65 000 diváků ofenzivní koncert a devět vstřelených branek v rozhodujícm utkání je nejvyšší počet v historii, pouze v letech 1989 a 1981 jich padlo stejně. Tehdy se ovšem hrálo na dvě utkání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

FC Liverpool získal cennou trofej po letech 1973 a 1976 potřetí ve své historii a ukončil pátnáctileté čekání anglického klubu na zisk na Pohár UEFA. Přemožitel Liberce ze druhého kola vedl v průběhu zápasu už 2:0, 3:1 a dvě minuty před koncem 4:3. Deportivo Alaves, které se v této sezoně představilo v evropských pohárech úplně poprvé a bylo tedy obrovským překvapením, však vždy dokázalo odpovědět. V prodloužení se ale dva hráči španělského celku Magno a Karmona vyfaulovali na Vladimíru Šmicrovi a dvojnásobnou přesilovku Liverpool využil, když ve 116. minutě si Gelli dal po McAllisterově centru z přímého kopu vlastní a pro Liverpool "zlatý" gól.

Trenér vítězného mužstva Gerard Houllier po zápase neskrýval nadšení. "Jsem velice šťastný a hrdý na svůj tým. Je to historická noc, vždyť jsme několikrát svěsili hlavu, ale mužstvo ukázalo, jaký má charakter. Nevím, kde vlastně vzalo tu energii." Smutek pochopitelně vládl na straně Deportiva Alaves. "Fotbal je takový. Zasloužili jsme si vyhrát, a je o to smutnější, když se prohraje takovým způsobem," nezkrýval svůj žal střelec dvou branek Javi Moreno.

Liverpool prožívá doslova fantastickou sezonu. Na ostrovech získal Ligový i Anglický pohár a teď si může do své síně slávy postavit také Pohár UEFA. Na úspěších "Reds" so podílelo i české duo Vladimír Šmicer - Patrik Berger, které přestože se na trávník Vestfálského stadionu ve finále Poháru UEFA dostalo až ve druhém poločasu, bylo ale pořádně cítit. "Bylo to neuvěřitelné utkání, radost nejde popsat slovy," svěřoval se Patrik Berger. Vladimír Šmicer ovšem přeladil na pragmatickou notu. "Náš hlavní úkol teď je, postoupit z Premier league do Ligy mistrů, takže musíme hned zase myslet na sobotní ligový zápas v Charltonu," říká bývalý hráč francouzského Lensu a pražské Slavie. V něm potřebuje Liverpool zvítězit. "Oslavy samozřejmě budou velké, ale až po lize."

Vítězstvím v Poháru UEFA se mohou pochlubit už čtyři Češi. Po Jiřím Němcovi a Radoslavu Látolovi, kteří na trofej dosáhli v roce 1997 v dresu německého Schalke, přibudou do kroniky slavné klubové soutěže jména Vladimíra Šmicera a Patrika Bergera.

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme