Znamená to pro mě hrozně moc, usmíval se Ovečkin. Po dosažení historické mety mu gratuloval i Jágr

Hokejista Alexander Ovečkin v úterním utkání NHL skóroval za Washington a pomohl k výhře nad New Yorkem Islanders 4:3 po nájezdech. Ruský kanonýr dal v zámořské soutěži gól číslo 767 a v historickém pořadí střelců se posunul na třetí místo - před Jaromír Jágra.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Ovečkin (uprostřed) se raduje z gólu

Alexandr Ovečkin (uprostřed) se raduje z gólu | Zdroj: Reuters

Říká se o něm, že je to nejlepší střelec hokejové NHL v historii. Vzhlíží k němu celé Rusko a sklonit před jeho umem se musel téměř každý obránce a brankář, který proti němu nastoupil.

767 gólů. Ovečkin se stal nejlepším evropským střelcem v historii NHL, předstihl Jágra

Číst článek

Od úterní noci Alexander Ovečkin má v historických tabulkách před sebou jen dva lepší střelce než je on sám. A vzhledem k stále ještě velmi produktivnímu věku tenhle šestatřicátník má ambice na to, stát se nejlepším kanonýrem všech dob.

Dalšího ze svých velkých zápisů do historie NHL dosáhl Alexander Ovečkin poté, co Jevgenij Kuzněcov vyhrál vhazování a on ladným a zároveň pořádně hbitým švihem nedal šanci brankáři Islanders Semjonu Varlamovi.

„Prostě jsem zavřel oči a vypálil. Měl jsem v předešlých zápasech už dost šancí, které jsem nevyužil. No a taky Jevgenij vyhrál konečně dobré vhazování a tak jsem skóroval.“

Na pozápasové tiskovce ho nijak významně nepopisoval. 767. gól ale předtím na ledě slavil slovutný ruský kanonýr spolu s celou washingtonskou halou hodně emotivně. A bezprostředně po utkání se s diváky podělil o emoce.

767. gól Alexandra Ovečkina v NHL:

„Znamená to pro mě hrozně moc a myslím, že i pro celý klub, fanoušky a samozřejmě mou rodinu, která mě sleduje z Ruska. Jsem šťastný za to, že jsem teď evropskou jedničkou,“ prohlásil Ovečkin.

Lepší střelecký zápis mají v historii zámořské soutěže jen dvě mimořádné legendy - Wayne Gretzky a Gordie Howe, za kterým šestatřicetiletý Rus zaostává už jen o 34 tref.

Na Gretzkého mu chybí víc než sto branek, to při pohledu na Ovečkinovu produktivitu a pravděpodobným několika dalším sezonám v NHL není nezdolatelná meta.

„Překonat všechna ta jména, legendy, je to prostě historický zápis. A protože ještě hraju, můžu ho vylepšovat. Nikdo neví, co se stane zítra, ale stále můžu být ze všech nejlepší. Ale šťastný za to, co jsem dokázal, jsem už teď,“ předpovídal muž s přezdívkou Ovi.

Vůbec první gól v NHL vstřelil odchovanec Dynama Moskva pátého října 2005 do sítě Columbusu. Coby jednička draftu hned v debutovém ročníku v zámoří nasázel Ovečkin 52 gólů.

Ovečkinův první gól v NHL:

Trofej Maurice Richarda pro nejlepšího střelce získal poprvé v roce 2008 a od té doby ještě osmkrát. Ve Washingtonu za sedmnáct sezon vybojoval řadu dalších úspěchů, před 4 lety ten nejcennější Stanley Cup.

Ovečkin vítězil i na mezinárodní scéně - coby hrdý ruský reprezentant pomohl sborné ke třem zlatým medailím z mistrovství světa.

Obavy o rodinu

S tím ale souvisí také velmi kontroverzní rozměr jeho osobnosti - náklonnost k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi prezentuje i na osobním Instagramu společnou fotkou, kterou nesmazal ani po invazi Putinovy armády na Ukrajinu. Prý z obavy o rodinu.

Na aktuální otázky týkající se války odpovídá Ovečkin stále stejně. „Je to těžké období, ale jsme sportovci a musíme se soustředit na své výkony. Na to, co umíme nejlépe, a to je hrát hokej. A užívat si ho,“ tvrdil na tiskové konferenci po vítězném utkání s New York Islanders, ve kterém Alexander Ovečkin sedmistým šedesátým sedmým gólem vystřídal Jaromíra Jágra v pozici nejlepšího evropského střelce historie NHL.

Mimochodem, Jágrova svérázná gratulace se objevila hned poté na kostce nad ledem.

„Alexi, velká osmičko, gratuluju ti k postu nové evropské jedničky mezi střelci v NHL. Ale pozor, makej dál, pokračuj ve střílení gólů. Já totiž stále ještě hraju a ještě je šance, že se do zámoří vrátím. A pak tě začnu dohánet!“ vzkázala česká hokejová legenda z Kladna do Washingtonu o třináct a půl roku mladšímu kanonýrovi, který v NHL nadále plánuje sypat gól za gólem.

A jednou být třeba tím opravdu nejlepším střelcem historie. Další šanci posunout vlastní rekordy má Alexander Ovečkin v pátek v Columbusu, proti kterému na podzim 2005 skóroval v NHL poprvé.

Jan Pěruška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme