Ovečkin k Ukrajině: Putin je můj prezident. Já nejsem politik, ale sportovec. Válka musí skončit

Na reakci ruského kanonýra Alexandra Ovečkina k válečné situaci na Ukrajině čekal s nadsázkou celý svět. Šestatřicetiletý útočník Washington Capitals v pátek na tiskové konferenci usedl před novináře a odpovídal na jejich dotazy týkající se ruské invaze na Ukrajině a jeho názoru na jednání ruského prezidenta Vladimira Putina.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Ovečkin

Alexandr Ovečkin | Zdroj: Profimedia

„Je to těžká situace. Mám v Rusku a na Ukrajině mnoho přátel a je náročné sledovat, že se tam válčí. Doufám, že to brzy skončí a bude mír,“ uvedl hned na úvod Ovečkin.

K otázce na to, jestli s ruskou invazí na Ukrajině souhlasí, odpověděl vyhýbavě.

Podívejte, já jsem Rus. Je to něco, co nemohu ovlivnit, protože to nemám ve svých rukou. Doufám, že to skončí a bude v obou zemích mír. Nemůžu s tím nic dělat,“ dodal.

Na dotaz, jestli stále podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina, se kterým jeden z nejlepších hokejistů NHL udržuje blízké vztahy a jejich společná fotka zdobí i profilovou fotku na Ovečkinově instagramovém účtu, odpověděl neutrálně.

„Putin je můj prezident. Já nejsem politik, ale sportovec. Doufám, že všechno brzy skončí a je to opravdu těžká situace pro obě strany.“

Záběry z Ukrajiny

Jeden z novinářů se Ovečkina zeptal na to, co říká na televizní záběry z ukrajinských měst, kde se právě odehrávají krvavé boje o území.

„Mám rodinu v Rusku a je to děsivé, ale nemůžeme s tím nic dělat. Jen doufat, že to skončí a vše bude v pořádku. Nechci, aby kdokoliv trpěl a nebo umíral,“ odpověděl klíčový hráč Washingtonu.

Novináři Ovečkinovi připomněli, že mnoho ruských sportovců v posledních dnech vyjádřilo jasně svůj odmítavý postoj vůči válce.

Ruský tenista Andrej Rublev po postupu do finále turnaje v Dubaji se na kameru vyjádřil jasně:

„Válka musí skončit a nezáleží, kdo v ní je, jestli Rusko nebo Ukrajina, nebo jiná země. Ale musíme žít v míru,“ uzavřel Ovečkin odpověď na dotazy zámořských novinářů.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme