Putinův přítel Ovečkin? ‚Nezajímá mě, co dělají hráči mimo led,‘ hodnotí fanoušek Capitals

Hokejový klub Washington Capitals vydal po kritice prohlášení, ve kterém odsoudil invazi na Ukrajinu. Zároveň podpořil své ruské hráče, mezi které patří i Alexandr Ovečkin, jeden z nejlepších hokejistů v dějinách NHL, ale také osobní přítel a politický podporovatel Vladimira Putina. Hokejista se od ruského prezidenta nedistancoval ani po dvou týdnech vojenské agrese vůči Ukrajině, během níž Moskva čelí obviněním z válečných zločinů.

Od stálého zpravodaje Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejista Alexandr Ovečkin a ruský prezident Vladimir Putin na mezinárodním turnaji bojového sportu sambo v Soči 2017

Hokejista Alexandr Ovečkin a ruský prezident Vladimir Putin na mezinárodním turnaji bojového sportu sambo v Soči 2017 | Foto: Mikhail Metzel/TASS | Zdroj: Profimedia

Kilometr od Bílého domu je místo, kde se během hokejové sezony pravidelně scházejí Američané, kteří milují Alexe Ovečkina.

Před zápasem Capitals byste během několik sekund u stadionu poskládali celý tým z Ovečkinů, kteří kolem vás procházejí, tedy z fanoušků v červených nebo bílých dresech s kapitánským céčkem na hrudi a s velkou osmičkou na zádech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký je vztah hokejisty Alexandra Ovečkina s Putinem? A co na to fanoušci NHL? Natáčel zpravodaj Jan Kaliba

Jedním z nich je Paul, podle kterého má Ovečkin charakter, jaký se u hokejisty jen tak nevidí. Umí prý bavit lidi a na jeho hru se skvěle dívá. Že Ovečkin podporuje ruského prezidenta a že i teď má ve svém profilu na instagramu společnou fotku s Putinem, tomu Paul nefandí.

Omlouvá to ale tím, že má Ovečkin v Rusku rodinu a Paul by prý také neřekl nic, čím by mohl ohrozit své příbuzné. A konec konců, Ovečkina sleduje jako sportovce, ne jako politika, loučí se Paul a pokračuje do hlediště.

Podobně reagují i další Ovečkinovi příznivci. Většinou říkají, že ruskou válku na Ukrajině sledují, i když nijak podrobně.

Ovečkin: Putin je můj prezident

Sám Ovečkin se na začátku invaze v odpovědi novinářům vyslovil proti válce s tím, že je to prý situace těžká pro obě strany. Putina označil za svého prezidenta a vyhnul se odpovědi na otázku, jestli ho stále podporuje. Zdůraznil také, že má v Rusku rodinu.

Jiní Rusové, co mají také příbuzné v Rusku, chodí ve Washingtonu proti Putinovi a válce protestovat. Z Rusů v NHL proti Putinovi v minulosti veřejně vystupoval Artěmij Panarin, útočník New York Rangers.

Ovečkin k Ukrajině: Putin je můj prezident. Já nejsem politik, ale sportovec. Válka musí skončit

Číst článek

Naopak Ovečkin se aktivně zapojil do Putinovy prezidentské kampaně, a oznámil dokonce, že založil hnutí „Putinův tým“.

Ruský prezident mu pro změnu poslal svatební dar a ke sňatku mu po telefonu osobně blahopřál.

„Nezajímá mě, co hráči dělají mimo led, když to není zločin, ubližování dětem a podobně. Nevím, proč bychom na sportovce nebo herce měli mít větší požadavky než na kohokoli z nás,“ říká pro Radiožurnál před hokejovou halou ve Washingtonu Alexij, další fanoušek Capitals.

„Nikdo v NHL ani v našem týmu určitě nepodporuje to, co Putin dělá na Ukrajině. A to tu máme hodně Rusů. Ale kdyby podporovali, co teď Putin dělá, celá země včetně mě by byla proti nim. Bylo by to šílenství, sebevražda. A že má Ovečkin stále v profilu fotku s Putinem? Všichni jsme někdy obdivovali nebo se přátelili s někým, kdo později provedl něco špatného,“ dodává.

Klub jako takový čelil kritice za to, že se minulý týden na stadion nedostaly ukrajinské fanynky kvůli tomu, že s sebou měly ukrajinské vlajky, které byly podle pořadatelů stejně jako ty ruské zakázané.

Vedení arény se později od rozhodnutí personálu distancovalo s tím, že návštěvní řád povoluje jakékoli národní vlajky, pokud splňují podmínky a například nebrání ostatním divákům ve výhledu.

Společnost MassMutual už v Americe stáhla z oběhu svou reklamu s hvězdou NHL Alexandr Ovečkinem.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme