Baví mě rychlobruslení, říká hokejová legenda Jaroslav Pouzar. Na olympijském turnaji favorizuje Rusy

Legendární hokejový útočník Jaroslav Pouzar ve své bohaté sportovní kariéře vyhrál třikrát Stanley Cup, dvakrát titul mistra světa, z olympijských her v Innsbrucku si přivezl stříbro. Právě v roce 1976 chybělo v olympijském turnaji jen málo, aby za stavu 3:2 proměnil svoji velikou šanci a poslal Čechoslováky do dvoubrankového vedení. Jenže se tak nestalo, sovětská sborná skóre otočila a bylo po zlatém snu.

Tento článek je více než rok starý.

České Budějovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marián Šťastný je mistrem světa z roku 1976, tehdy se s číslem 18 radoval spolu s Jaroslavem Pouzarem

Marián Šťastný je mistrem světa z roku 1976, tehdy se s číslem 18 radoval spolu s Jaroslavem Pouzarem | Foto: Fotobanka Profimedia

Jaroslav Pouzar byl před Treťjakem, který tehdy chytal za sovětskou obranou, úplně sám. Zkusil kličku. Puk si potáhl trochu do strany, ale legendární Vladislav Treťjak jeho úmysl vystihl.  

„Jiří Holík mi nahrával, já jsem Treťjaka nepřekonal, kdybych dal góla, tak jsme možná vyhráli…,“ vypráví reportérovi Radiožurnálu o rozhodujícím zápase.

Místo toho soupeř nejenom že vyrovnal, ale ještě stačil vstřelit vítězný gól.

Malí hokejisté trénují v Českých Budějovicích v Hokejovém centru Jaroslava Pouzara

Číst článek

„Poslední gól na 4:3 dostala naše lajna, kdy Ivan Hlinka prohrál s buly s Petrovem, který nahrál Charlamovovi a ten dál vítězný gól,“ vzpomíná Pouzar.

A tak 14. února roku 1976 Československo na zlato nedosáhlo. O čtyři roky později v Lake Placid se Československo na stupně vítězů neprobojovalo. Jaroslav Pouzar na tento turnaj moc rád nevzpomíná.

„To byla taková shoda náhod kvůli zranění a nedisciplinovanost některých hráčů. Rozhodující zápas proti Švédsku jsme nezvládli a skončili jsme pátí. To byla ta olympiáda, kdy mladí Američtí kluci z univerzit vyhráli nad favorizovanými Rusy," vypráví o turnaji z roku 1980.

Jaroslav Pouzar se na teď těší olympijský turnaj v Pchjončchangu. O ambicích českého týmu uvažuje odvážně. Podle něj má tým větší šance než na mistrovství světa. V očích legendárního křídelního útočníka ale je favorit jasný – Rusko.

Nejen hokejový turnaj ale bude Jaroslav Pouzar pozorně sledovat. Led a brusle ho ale přitahují ze všeho nejvíc.

„Dost mě baví rychlobruslení,“ říká.

Není se co divit, právě Pouzar patřil ve své době k nejlepším bruslařsům v hokejových světových arénách.

Kamil Jáša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme