Zpívající trenér. Jan Ludvig se s kytarou prosadil i v NHL, teď hraje Bílým Tygrům

Jan Ludvig má dvě velké životní lásky. První je hokej, druhou hra na kytaru, kterou neodložil ani na herní prověrce libereckých Bílých Tygrů ve Švýcarsku.

Tento článek je více než rok starý.

Yverdon, Liberec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Ludvig a Filip Pešán na tréninku Liberce

Jan Ludvig a Filip Pešán na tréninku Liberce | Zdroj: Bílí Tygři Liberec

Na začátku osmdesátých let Jan Ludvig s emigroval do USA a prosadil se v NHL, hlavně v New Jersey Devils. Už tehdy s sebou měl kytaru a hrál i spoluhráčům v kabině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Ludvig má v Liberci na starost nejen individuální tréninky, ale i kytaru

„Měli mě za blázna a já jsem jim říkal, že hokej a muzika jsou v podstatě to samé. Ale muzika je lepší, protože v hokeji jsou mantinely, kterými je hra omezená,“ vypráví Radiožurnálu.

Později jako skaut objevil třeba Patrika Eliáše. Před rokem se ze zámoří vrátil domů a kývl na nabídku trenéra a manažera Bílých Tygrů Filipa Pešána. Pod Ještědem do jeho kompetence spadá individuální rozvoj hráčů i skauting.

A možná i další propojení hudby a hokeje. „Když si v hudbě sednou lidi z různých konců světa, nemusí mluvit a už hrajou. A v hokeji je to to samé. Když na led vlezou borec ze Švédska, Kanady a z Čech, hodí puk, podíváme se a víme, co a jak.“

Jan Ludvig kytaru vnímá i jako pomocníka. „Když říkají, jak jste špatný, člověk tomu občas věří a někdy to je na hlavu. Přišel jsem domů, vzal jsem si kytaru, otevřel jsem si colu nebo pivo a hrál jsem až do rána,“ říká muž, který ve 314 zápasech v NHL zaznamenal 141 bodů.  

56 letý Ludvig miluje country i blues a nedá dopustit na českou muziku. Oblíbil si třeba Karla Kryla. „Modlím se, aby mladí lidé nezapomněli. Snažím se to předávat komukoli. Bylo to jedno z mála světýlek na konci tunelu, jeho texty byly skvosty.“

Jeho posluchači jsou i liberečtí hokejisté. Není jednoduché je zaujmout, ale když jim zabrnká s pomocí lahve od vína, sledují. „Mají ze mě srandu, je tam i 40letá mezera, ale taky jsme párkrát pozpívali,“ usmál se Jan Ludvig.

Turnaj v Yverdonu zakončili Bílí Tygři s bilancí jedné výhry a dvou porážek, do extraligy vstoupí už v pátek zápasem v Plzni.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme