Brno slaví! Hokejisté Komety získali po 51 letech mistrovský titul

Brno se dočkalo. Po 51 letech se jeho hokejisté stali nejlepším mužstvem v republice. Kometa ani ve čtvrtém finálovém zápase extraligy nezaváhala a Liberec porazila 5:2. Dvanáctý titul v historii získala v nejkratším možném čase, ve finále vyhrála všechny čtyři zápasy.

Tento článek je více než rok starý.

Brno (Aktualizováno: 20:19 19. 4. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brněnští hokejisté se radují ze vstřelené branky do sítě Liberce

Brněnští hokejisté se radují ze vstřelené branky do sítě Liberce | Zdroj: ČTK

Na první gól se v moravské metropoli čekalo až do druhé třetiny. Domácí v ní byli vždy o krok napřed. Po trefě Marka Kvapila sice rychle odpověděl Lukáš Krenželok. Jenže poté se za 77 sekund prosadili útočníci Komety Alexandre Mallet a Marcel Haščák.

Liberec sice Valským snížil na rozdíl jediné branky, ale nedařilo se mu těsnou ztrátu hájit. Brnu stačilo dalších 45 sekund, aby ho do dvougólového náskoku vrátil Martin Erat. Ve třetí třetině pojistil domácím výhru i titul střelou do opuštěné liberecké branky obránce Jakub Krejčík.

Kometa získala na své konto celkově dvanáctý titul, ovšem první v historii samostatné české extraligy. V historické tabulce ale dotáhli Jihlavu, která má na kontě stejný počet prvních míst.

Zatímco Kometa nastoupila v totožném složení jako v úterním třetím utkání, hostující kouč Pešán zcela přeskupil složení útočných formací. První možnost měl Erat, jenž po třech minutách nadzvedl hůl Plutnarovi a dostal se do zakončení, jenže pálil pouze do Lašáka.

Jinak byl však Liberec pozorný a svým výkonem potvrzoval slova o tom, že se nehodlá vzdát bez boje. Ve 12. minutě si Hynek Zohorna pohrál s Valským, ale ztroskotal na Lašákovi. Hostující gólman pak podržel svůj celek v jediné přesilovce úvodní třetiny, kdy pykal Ordoš.

Na začátku druhé části zkusil štěstí Kvapil, Lašák vyrazil kotouč do vzduchu nad sebe, ten padal do branky, ale bek Jánošík předvedl skvělý baseballový odpal a společně s gólmanem dokázal vše vyřešit. Úvodní trefa se tím však odložila pouze o chvilku, neboť ve 23. minutě prostřelil Kvapil mezi betony přesouvajícího se Lašáka a utrhl tak ofenzivní lavinu.

Už po 15 vteřinách bylo vyrovnáno, když Krenželok zaskočil z úhlu ranou pod horní tyčku Čiliaka. Kvapil pak zazvonil v přesilovce na brankovou konstrukci, početní výhodu však přesto Brno využilo, když Hruška bombou nastřelil clonícího Malleta a ten tečoval mimo Lašákův dosah.

Po minutě a čtvrt bylo domácím ještě veseleji: Krejčíkovo nahození usměrnil do branky Haščák a bylo to 3:1. Severočeši se nevzdávali a také oni zužitkovali hru v pěti proti čtyřem, když se s pomocí tyče zapsal do střelecké listiny jednoruč tečující Valský, jehož vybídl Šimek.

Kometa však odpověděla parádní souhrou Erata s Hruškou, na jejímž konci se Erat neunáhlil se zakončením, položil si Lašáka a za jeho betonem snadno skóroval. Ukončil tak zároveň účinkování zkušeného gólmana ve finále, pro zbytek zápasu ho nahradil Will, který hned vychytal Havránka.

Ve třetí dvacetiminutovce pálil tvrdě bez přípravy Mallet, Willova lapačka ale byla dostatečně rychlá. Na druhé straně zakončil Radivojevič jen do Čiliakovy hrudi. Pojistit výhru domácích mohl kapitán Čermák, jenže Will byl proti. Šimek těsně minul.

Závěr už se odehrál pod taktovkou domácích, kteří k radosti vyprodaného publika nepřipustili žádné komplikace. Sesazení šampioni to ještě zkusili skoro čtyři minuty před koncem s hrou bez gólmana. Dočekal trefil tyčku prázdné branky, další zakončení mu faulem překazil Radivojevič, Liberec přesto riskoval a Krejčík přidal pátý gól.

Finále play off hokejové extraligy - 4. zápas:
HC Kometa Brno - Bílí Tygři Liberec 5:2 (0:0, 4:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 23. M. Kvapil (J. Hruška, M. Erat), 27. Mallet (J. Hruška, O. Němec), 29. Haščák (J. Krejčík, O. Němec), 34. M. Erat (J. Hruška), 59. J. Krejčík (M. Erat, J. Hruška) - 23. L. Krenželok (Mojžíš, Lašák), 33. Valský (R. Šimek, Radivojevič). Rozhodčí: Hodek, Hribik - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 1:3. Využití: 2:1. Diváci: 7700 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:0.

Sestavy:
Brno: Čiliak - O. Němec, J. Krejčík, Kováčik, Gulaši, Bartejs, Malec, Trška, od 60. navíc L. Zábranský ml. - M. Erat, J. Hruška, M. Kvapil - Mallet, H. Zohorna, Havránek - Haščák, L. Čermák, Zaťovič - Vondráček, Dočekal, R. Zohorna. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Haken a Pešout.
Liberec: Lašák (34. Will) - R. Šimek, Jánošík, Plutnar, Derner, Mojžíš, Pyrochta - Lakatoš, P. Jelínek, L. Krenželok - Valský, Bližňák, Svačina - Ordoš, J. Stránský, Radivojevič - A. Dlouhý, Vantuch, Bartovič. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

 

ČTK, Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme