Bičování, plivání i močení. Dvojnásobný držitel Stanley Cupu zažaloval juniorské soutěže

Zámořský hokej možná stojí na prahu velkého skandálu. Dvojnásobný držitel Stanley Cupu Daniel Carcillo totiž zažaloval společně s dalším bývalým hráčem Garrettem Taylorem všechny tři hlavní kanadsko-americké juniorské soutěže. Důvodem jsou svědectví hokejistů, která jsou plná šikany, ponižování, fyzických i sexuálních útoků.

Tento článek je více než rok starý.

Ottawa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý hokejista Chicaga Daniel Carcillo se raduje z vítězné branky

Bývalý hokejista Chicaga Daniel Carcillo se raduje z vítězné branky | Foto: Jim Young | Zdroj: Reuters

Carcillo strávil v NHL jedenáct sezon a na kluzištích největší hokejové scény světa platil za zlého muže, který vynikal především sběrem trestných minut. Teď se ale svou aktivitou mimo led snaží spíš pomoct.

Rittich s Frolíkem budou mít v Calgary nového trenéra. Peters kvůli obvinění z rasismu rezignoval

Číst článek

Společně s Taylorem podali žalobu u Nejvyššího soudu v Ontariu na Canadian Hockey League (CHL), která sdružuje všechny tři nejvýznamnější juniorské soutěže OHL, WHL a QMJHL.

„Dělám to jménem všech mladých hokejistů, kteří se stali obětí šikany, fyzických a sexuálních útoků a kteří utrpěli během hraní v juniorských soutěžích psychickou újmu. Vím, že během působení v OHL jsem byl jedním z mnoha takových,“ uvedl Carcillo na svém twitteru.

Podle Carcilla s Taylorem vedení soutěže i jednotlivé kluby o všem věděly. V textu žaloby, který má k dispozici například ESPN, oba bývalí hokejisté popisují, že junioři případy hlásili. Zástupci soutěží ale neudělali nic.

Fyzická i psychická šikana

Pětatřicetiletý bývalý útočník Carcillo upozorňuje na úskalí kanadského juniorského hokeje už více než rok a půl. V žalobě jsou podle serveru The Hockey News popsány i konkrétní případy.

Problém je spíš vytváření měkkých osobností, říká mentální kouč o slovech trenéra z uniklé nahrávky

Číst článek

„Během sprchování byli nováčci posazení doprostřed a ostatní na ně močili a plivali sliny ze žvýkacího tabáku. Jednou se tam objevil i kouč Jeff Perry, zasmál se a odešel. Byli jsme také nuceni pít moč, sliny a další tekutiny starších hráčů nebo se účastnit jejich sexuálních orgií,“ popisuje podle serveru Carcillo.

„Hlavní kouč byl u toho, když ostatní bičovali nováčka přivázaného ke stolu svými pásky, a dokonce se na chvíli připojil. Na výjezdech uzavírali starší hráči nováčky nahaté na malou toaletu, až po osmi lidech. Následně jim smotali a slepili oblečení do klubíčka, a dokud se neoblékli, nebyli puštěni ven. To mohlo trvat i hodiny,“ stojí v textu.

Kromě fyzické újmy si mladí hokejisté nesli i následky psychické. Bývalý brankář Ryan Munce si následkem šikany a ponižování od spoluhráčů zapisoval do notesu své sebevražedné myšlenky. Zápisník mu ale jednou násilím sebrali právě jeho starší kolegové.

„Jsem si jistý, že pokud bych někoho přistihl, jak píše o sebevraždě, okamžitě bych to nahlásil trenérům. Nebo bych si s ním alespoň promluvil. Jejich reakce ale spíš byla: Koho to zajímá?“ popsal Munce.

Soud o celé záležitosti teprve rozhodne a někteří lidé zmínění v dokumentu už se dočkali zastání. Tak jako třeba trenér Michael Dyck, na jehož stranu se postavil někdejší dlouholetý útočník Caroliny nebo Slovanu Bratislava Zach Boychuk.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme