Nejlepší, nejužitečnější i nejproduktivnější. Útočník Kučerov z Tampy Bay je králem sezony v NHL

Hokejový útočník Nikita Kučerov z Tampy Bay ovládl slavnostní vyhlášení cen NHL v Las Vegas. Šestadvacetiletý Rus převzal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče i Ted Lindsay Award pro nejlepšího hokejistu podle Hráčské asociace NHLPA. Už po skončení základní části měl jistou Art Ross Trophy, kterou získává nejproduktivnější hráč.

Tento článek je více než rok starý.

Las Vegas (Aktualizováno: 9:40 20. 6. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nikita Kučerov s cenami Ted Lindsay Award, Art Ross Trophy a Hart Trophy

Nikita Kučerov s cenami Ted Lindsay Award, Art Ross Trophy a Hart Trophy | Foto: Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

V hlasování Asociace profesionálních hokejových novinářů o Hart Trophy předčil Kučerov další útočníky Sidneyho Crosbyho z Pittsburghu a Connora McDavida z Edmontonu.

„Taylor Hall, McDavid, Patrick Kane, Sidney Crosby. Člověk se podívá na všechna ta jména a teď tam je i to moje. Je to výjimečné pro mě i moji rodinu,“ řekl Kučerov, který získal první individuální ceny v NHL.

David Pastrňák napodobil Jaromíra Jágra. Útočník Bostonu získal třetí Zlatou hokejku v řadě

Číst článek

V hlasování hráčů za sebou nechal Kučerov také McDavida a Patricka Kanea z Chicaga. Kučerov nasbíral v 82 zápasech základní části 128 bodů za 41 branek a 87 asistencí. Bylo to nejvíce od sezony 1995/96, kdy produktivitě kraloval Mario Lemieux z Pittsburghu se 161 body (69+92) ze 70 utkání a na druhém místě měl tehdy jeho spoluhráč Jaromír Jágr 149 bodů (62+87) z 82 duelů.

„Je to velký večer pro mě a mou rodinu. Díky patří spoluhráčům, trenérům a všem okolo týmu. Pomohli mi, abych se dostal až sem. Bez nich a práce, kterou děláme společně, bych to nedokázal. Velká část tohoto úspěchu patří jim. Už se těším na další sezonu,“ prohlásil Kučerov.

Dojem ze sezony mu pokazil výsledek play-off, v kterém Lightning vypadli hned v prvním kole s Columbusem po porážce 0:4 na zápasy. „Všechny tyhle individuální ceny jsou opravdu krásné, ale hlavní je pro mě Stanley Cup,“ uvedl Kučerov.

Další zástupce vítěze základní části NHL Tampy Bay, Rus Andrej Vasilevskij získal poprvé Vezina Trophy po nejlepšího brankáře. „Samozřejmě Vezina je dobrá. Jsem velice šťastný, že jsem ji dostal. Ale mým cílem je Stanley Cup,“ řekl podobně jako Kučerov.

James Norris Trophy pro nejlepšího obránce obdržel premiérově v 35 letech Kanaďan Mark Giordano z Calgary. Calder Trophy pro nejlepšího nováčka patří dvacetiletému švédskému útočníkovi Eliasi Petterssonovi z Vancouveru. Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka převzal Kanaďan Ryan O'Reilly ze St. Louis, který před týdnem po triumfu ve Stanleyově poháru získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off.

Hertlovo San Jose udrželo obránce Karlssona. Zařadí se mezi nejlépe placené hokejisty NHL

Číst článek

Cenu Jacka Adamse pro nejlepšího trenéra obdržel podruhé Barry Trotz z New York Islanders, který cenu převzal i před třemi roky za působení na lavičce Washingtonu. Generálním manažerem roku byl zvolen Don Sweeney z Bostonu.

Lady Byng Trophy pro hokejového gentlemana dostal Fin Aleksander Barkov z Floridy. Bill Masterton Memorial Trophy za vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji obdržel švédský gólman Robin Lehner z Islanders, Mark Messier Leadership Award pro vůdčí osobnost kanadský Wayne Simmonds z Nashvillu a King Clancy Trophy za vůdčí schopnosti a humanitární činnost Jason Zucker z Minnesoty.

Přehled vítězů individuálních cen hokejové NHL v sezoně 2018/19:

  • Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč podle Asociace profesionálních hokejových novinářů): Nikita Kučerov (Tampa Bay).
  • Ted Lindsay Award (nejužitečnější hráč podle členů Hráčské asociace NHLPA): Nikita Kučerov (Tampa Bay).
  • Vezina Trophy (nejlepší brankář): Andrej Vasilevskij (Tampa Bay).
  • Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček): Elias Pettersson (Vancouver).
  • Frank J. Selke Trophy (nejlépe bránící útočník): Ryan O'Reilly (St. Louis).
  • Jack Adams Award (nejlepší trenér): Barry Trotz (NY Islanders).
  • James Norris Memorial Trophy (nejlepší obránce): Mark Giordano (Calgary).
  • Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman): Aleksander Barkov (Florida).
  • Bill Masterton Memorial Trophy (vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji): Robin Lehner (NY Islanders).
  • Mark Messier Leadership Award (pro vůdčí osobnost): Wayne Simmonds (Nashville).
  • King Clancy Trophy (za vůdčí schopnosti a humanitární činnost): Jason Zucker (Minnesota).
  • Cena pro generálního manažera roku: Don Sweeney (Boston).

Přehled už jistých vítězů trofejí:

  • Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč základní části NHL): Nikita Kučerov (Tampa Bay) - 128 bodů.
  • Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec): Alexandr Ovečkin (Washington) - 51 branek.
  • William M. Jennings Trophy (pro brankáře z týmu, který v základní části NHL obdržel nejmenší počet branek): Robin Lehner, Thomas Greiss (New York Islanders) - 196 inkasovaných gólů.
  • Conn Smythe Trophy (pro nejužitečnějšího hráče play off): Ryan O'Reilly (St. Louis).

Přehled All Star týmů:

  • První All Star tým: Andrej Vasilevskij (Tampa Bay) - Brent Burns (San Jose), Mark Giordano (Calgary) - Nikita Kučerov (Tampa Bay), Connor McDavid (Edmonton), Alexandr Ovečkin (Washington).
  • Druhý All Star tým: Ben Bishop (Dallas) - John Carlson (Washington), Victor Hedman (Tampa Bay) - Patrick Kane (Chicago), Sidney Crosby (Pittsburgh), Brad Marchand (Boston).
  • All Star tým nováčků: Jordan Binnington (St. Louis) - Rasmus Dahlin (Buffalo), Miro Heiskanen (Dallas) - Anthony Cirelli (Tampa Bay), Elias Pettersson (Vancouver), Brady Tkachuk (Ottawa).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme