Přenesli jsme energii z kabiny na led, radoval se po výhře hokejistů nad Kanadou střelec Chmelař

Po skoro 30 letech porazili čeští hokejisté do dvaceti let Kanadu v základní hrací době. A ve správný čas, na úvod mistrovství světa v Halifaxu. I díky třem brankám obránců mladíci přehráli domácí Kanaďany 5:2.

Tento článek je více než rok starý.

Halifax (Kanada) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Chmelař se raduje z gólu na 4:2

Jaroslav Chmelař se raduje z gólu na 4:2 | Foto: Darren Calabrese | Zdroj: ČTK / AP

Po prvních 15 minutách se ale utkání pro českou dvacítku tak slibně nevyvíjelo. Češi nejprve inkasovali z hole Wrighta a po chvíli prohrávali už 0:2. Na branku Clarka ale česká lavička využila trenérskou výzvu a uspěla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si ohlasy po výhře českých hokejistů nad Kanadou

„Reklamace ofsajdu před gólem Kanady na 2:0 změnila momentum utkání. Klobouk dolů před trenéry, že se k tomu odhodlali. Kdyby to nevyšlo, prohrávali bychom 0:2 a ještě bychom šli do oslabení. A samozřejmě potom bylo klíčové pětiminutové vyloučení Kanady, ve kterém jsme dali dvě branky,“ komentoval pro Radiožurnál Sport bývalý kouč české dvacítky Karel Mlejnek.

Aktuální trenér Radim Rulík po zápase pro web hokej.cz nešetřil chválou směrem k hráčům. „Přišlo mi, že mužstvo je semknuté a zdravě nabuzené. Věděli jsme, že v domácí hale na nás Kanaďani vlítnou. Ale musím smeknout, jak to kluci s bravurou ustáli.“

„Myslím si, že ta energie nám hodně pomohla. V kabině i na střídačce jsme žili a odrazilo se to na ledě,“ přidal se střelec jedné branky Jaroslav Chmelař. 

A Češi porazili Kanadu po devíti letech, poprvé od roku 1993 v základní hrací době a od roku 1991 na jejím domácím ledě. 

Důvody historického úspěchu v úvodu světového šampionátu jmenoval i Karel Mlejnek. „Mužstvo je pohromadě a od trenérů je výborně připravené. Moc mu věřím.“ 

„Nechci to zakřiknout, ale zdá se mi, že po dlouhé době máme extrémní kvalitu na pozici gólmana a vysokou kvalitu mezi obránci,“ chválil hráče v defenzivě národního týmu Mlejnek.

Trojice obránců Špaček, Svozil, Moravec svými brankami v 1. a 2. třetině otočila utkání. Další duel Skupiny A v Halifaxu odehrají Češi v noci na středu proti Rakousku.

Tadeáš Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme