Palát, Pastrňák a Voráček. Hokejová reprezentace zveřejnila první jména na olympiádu v Pekingu

Útočníci Ondřej Palát z Tampy Bay, David Pastrňák z Bostonu a Jakub Voráček z Columbusu jsou prvními nominovanými hráči za českou hokejovou reprezentaci na únorové olympijské hry v Pekingu.

Praha (Aktualizováno: 18:03 7. 10. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost Jakuba Voráčka (uprostřed) spolu s Davidem Pastrňákem (vlevo) a Tomášem Kundrátkem

Radost Jakuba Voráčka (uprostřed) spolu s Davidem Pastrňákem (vlevo) a Tomášem Kundrátkem | Zdroj: Reuters

Vedení Českého hokeje ve čtvrtek zveřejnilo jména, která jednotliví účastníci turnaje nahlásili už v minulém měsíci Mezinárodní hokejové federaci IIHF, NHL a Hráčské asociaci NHLPA kvůli chystaným mediálním aktivitám.

Krejčí si působení v Olomouci po návratu z NHL užívá. Pozvánku na olympijské hry by přijal

Číst článek

Jména měla zůstávat utajena, ale v minulých dnech trio nominovaných zveřejnili Kanaďané a následně i Švédové a Finové.

„Všichni tři podávají v nejlepší soutěži světa dlouhodobě vynikající výkony. Jsou to lídři a jedni z těch, na které budeme při turnaji hodně spoléhat,“ uvedl v tiskové zprávě generální manažer reprezentace Petr Nedvěd.

Do 15. října mají svazy vybrat širší olympijský kádr. „Bude se v něm počítat s oběma variantami, kdyby ještě došlo k tomu, že hráči z NHL na olympiádě nebudou. Mohu říct, že na něm bude zhruba 140 jmen,“ řekl tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund. Širší kádr nebude veřejný a jeho případné odtajnění bude koordinovat IIHF.

Konečné nominace nebudou dříve než 11. ledna, protože do 10. ledna ještě může NHL od účasti hráčů ze zámořské ligy odstoupit.

Vítěz Stanley Cupu

Třicetiletý Palát získal v posledních dvou letech s Tampou Bay Stanleyův pohár. V NHL má odchovanec Frýdku-Místku na kontě 551 utkání a 374 bodů za 125 branek a 249 asistencí. Ve 115 duelech play off nasbíral 73 bodů (37+36).

Pod pěti kruhy se představil už v roce 2014 v Soči, startoval také na Světovém poháru v Torontu v roce 2016 a na mistrovství světa v Bratislavě před dvěma roky.

O pět let mladší Pastrňák získal v sezoně 2019/20 v NHL Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce, se 48 góly ze 70 utkání se tehdy podělil o prvenství s ruským kanonýrem Alexandrem Ovečkinem z Washingtonu. V základní části NHL má bilanci 427 bodů za 200 gólů a 227 asistencí z 438 utkání. V bojích o Stanley Cup si v 63 duelech připsal 68 bodů (27+41).

Odchovanec Havířova se může těšit na premiérovou účast na olympiádě. Dosud reprezentoval na třech světových šampionátech v letech 2016 až 2018 a nechyběl na Světovém poháru v roce 2016.

Zkušený Voráček

Dvaatřicetiletý Voráček, který se před touto sezonou po deseti letech strávených ve Philadelphii vrátil do Columbusu, má nejbohatší reprezentační minulost z celého tria. Je mistrem světa z roku 2010. Celkem startoval na šesti světových šampionátech.

V roce 2011 získal bronz a v letech 2015 v Praze, o dva roky později v Paříži i předloni v Bratislavě byl kapitánem. Nechyběl na OH v Soči ani na posledním Světovém poháru.

V NHL může v této sezoně pokořit hranici 1000 zápasů v základní části. V dosavadních 968 duelech nasbíral 738 bodů za 216 gólů a 522 přihrávek. Ve 49 zápasech play off si připsal 28 bodů (9+19).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme