Reprezentace se přetahovala s Finskem o vítězství, po nájezdech se ale radoval soupeř

Čeští hokejisté prohráli úvodní utkání Českých her v Ostravě s Finskem 1:2 po samostatných nájezdech. Až v osmé sérii nájezdů rozhodl Sakari Manninen.

Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva Roman Červenka z České republiky a Atte Ohtamaa z Finska

Zleva Roman Červenka z České republiky a Atte Ohtamaa z Finska | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

Oba týmy se během základní hrací doby prosadily jen jedinkrát díky gólům v přesilovce, jinak kralovali oba gólmani Štěpán Lukeš a Jussi Olkinuora.

Trenéra Jalonena čeká v zápase s Finskem setkání se starými známými. Do tréninku se zapojil Krejčí

Číst článek

Finy poslal do vedení v 16. minutě Teemu Hartikainen, vyrovnání zařídil 75 sekund před koncem druhé třetiny Jiří Černoch.

V dalších zápasech se svěřenci kouče Kariho Jalonena utkají v sobotu se Švédy a v neděli nastoupí proti Rakousku. Oba duely začnou shodně v 16 hodin.

Po oboustranně opatrnějším úvodu přišla v páté minutě první slibná šance, v níž Blümel jen těsně nedosáhl na Špačkovu přihrávku.

Dění pak rozproudil v šesté minutě prohřešek Pesonena, který dostal za faul vysokou holí trest na 2+2 minuty. V přesilovce měl Olkinuora plné ruce práce. Ve střehu musel být při Jiříčkově bombě od modré čáry, pak zakončoval Červenka z první dobře mířenou ranou z kruhu, ale strážce finské branky předvedl fantastický zákrok lapačkou.

V končící 14. minutě se proti pravidlům provinil Budík a Seveřané hráli první přesilovku. Po pěkné souhře měl mezi kruhy nabito Hartikainen, ale Lukeš skvěle zareagoval levým betonem. Jenže český tým se nepoučil. O chvilku později už se totiž Hartikainen ze stejné pozice trefil pod horní tyčku a otevřel skóre.

Druhá třetina

Ve druhém dějství přišla hodně dlouhá pasáž, kdy se hrálo bez přerušení. Čeští hokejisté během ní měli lepší příležitosti, tu nejvýraznější pak Špaček, když zblízka zakončoval proti ležícímu Olkinuorovi, toho však zachránila levá tyčka, do níž se kotouč odrazil napříč brankovištěm a do bezpečí. Lukeš si po polovině základní hrací doby poradil s Frimanovým pokusem.

V končící 36. minutě fauloval Vatanen, záhy poté ale i Červenka a síly se vyrovnaly. Přesně s koncem trestu českého kapitána musel na trestnou lavici Manninen a tentokrát už to českému výběru vyšlo, když Červenka ideálně našel Černocha, který z prostoru mezi kruhy vyrovnal na 1:1. Vzápětí fauloval Šcotka a úspěšný střelec mohl po souhře se Smejkalem dokonat obrat, jenže tentokrát nedal - při pokusu o blafák do bekhendu vytěsnil puk Olkinuora.

Poslední třetina

Blümel se s koncem dohrávaného oslabení dostal po krásné akci na začátku třetího dějství za záda Finů, na Olkinuoru však nevyzrál. Stejně dopadl o pár minut i Jiříček. Budík pak v obraně vypomohl Lukešovi při možnosti Finů, na druhé straně těsně minul Červenka. Rozhodnout nedokázal ani Filppula.

Protože oba gólmani již zůstali neprůstřelní, zápas pokračoval i po 60 odehraných minutách. V úvodu prodloužení měl obrovskou šanci Černoch a potom se hrálo více v pásmu Finů, ale rozhodnutí nepřišlo. Na řadu tak přišly i nájezdy.

Manninen napálil tyčku, Černoch nedal, Vatanen ano, Stránský orazítkoval horní tyčku. Pak byli neúspěšní Ojamäki a Špaček, ale Kaski zvýšil. Červenka krásně odpověděl, a když Innala nedal, Smejkal využil šanci na vyrovnání. Další pokračování zahájil neúspěšně Červenka, následovali ho Vatanen, Smejkal, Kaski a Zdráhal, Manninen už pak rozhodl.

České hokejové hry, turnaj Euro Hockey Tour v Ostravě:

ČR - Finsko 1:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 39. Černoch (Červenka) - 16. Hartikainen (Manninen, Innala), rozhodující sam. nájezd Manninen. Rozhodčí: Harnebring, Holm (oba Švéd.) - Hynek, Lederer (oba ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 8342.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme