Hokejová reprezentace má nového trenéra, Jandače nahradí Říha

Novým trenérem hokejové reprezentace se podle očekávání stal Miloš Říha starší. Ve funkci nahradí Josefa Jandače, který vedl národní tým dvě sezony. Členové výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje na čtvrtečním zasedání zvolili Říhu jednomyslně. Devětapadesátiletý trenér podepíše se svazem dvouletou smlouvu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Říha.

Miloš Říha. | Zdroj: ČTK

Novým generálním manažerem bude někdejší vynikající útočník Petr Nedvěd, pro kterého to bude první funkcionářská zkušenost. Vystřídá jiného bývalého hráče NHL Jiřího Fischera, který se podílel na tvorbě týmu pro mistrovství světa v Dánsku.

„Je to největší čest, vrchol, kterého může trenér dosáhnout,“ řekl Říha pro Hokejka TV. „Mít na zádech reprezentaci je samozřejmě obrovská odpovědnost před lidmi, před světem, ale kvůli tomu trenéři tu práci dělají. A aby tam po nich zůstal črt,“ uvedl Říha s tím, že když ho oslovilo vedení svazu, šly všechny další nabídky stranou.

Josef Jandač: Na mistrovství jsme nechali všechno, Rusko je dobrodružství

Číst článek

Říha ocenil práci svého předchůdce a uvedl, že by na ni chtěl v řadě věcí navázat. „Myslím si, že mu trošku něco chybí, ale udělal neskutečnou práci. Nastolil trenérskou školu, teorii má perfektně zvládnout. Trošku mu jen chybělo štěstíčko s mužstvem, trenérský nadhled, ale uznání musí přijít. Jeho dvouletá práce měla smysl,“ uvedl Říha.

Jeho úkolem bude ukončit čekání na medaili z vrcholné akce. Na mistrovství světa získali čeští hokejisté naposledy bronz v roce 2012. Na olympiádě se národní tým prosadil mezi nejlepší v Turíně 2006, kdy byl rovněž třetí. Ve Vancouveru, Soči ani letos v Pchjongčchangu medaili hokejisté nezískali.

Hlavními kandidáty na uvolněné místo po Jandačovi byli původně Martin Straka a Libor Zábranský. Majitelé a šéfové plzeňského klubu, respektive mistrovské Komety Brno však nabídku převzít reprezentaci odmítli. Prezident hokejového svazu Tomáš Král následně oslovil trojici Filip Pešán, Říha a Václav Varaďa.

Zatímco Pešán i Varaďa jsou v současnosti smluvně vázáni v klubech, Říha je bez angažmá a může se reprezentaci věnovat na plný úvazek. Říha má trenérské zkušenosti z domácí nejvyšší soutěže, ze Slovenska, ale i z Ruska, kde mimo jiné vedl velkokluby Petrohrad či Omsk. V roce 2011 byl za svou práci s týmem Atlant Mytišči, který dovedl ke druhému místu, zvolen nejlepším trenérem KHL.

Říhovo jméno se v souvislosti s vedením reprezentace skloňovalo už několikrát, nakonec ale nikdy na lavičku národního týmu nenastoupil. Důvodem mohla být i jeho otevřenost a temperamentní povaha.

ČTK, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme