Pešánovi vyšla premiéra u hokejového nároďáku na výbornou, Češi porazili Švédsko 3:1

Čeští hokejisté vstoupili do turnaje Karjala v Helsinkách výhrou nad Švédskem 3:1. Kouč Filip Pešán tak oslavil vítěznou premiéru na reprezentační střídačce. Shodně gól a asistenci si připsali obránce Filip Hronek a útočník Hynek Zohorna, dvě přihrávky zaznamenal Andrej Nestrašil.

Tento článek je více než rok starý.

Helsinki (Aktualizováno: 16:28 5. 11. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Nestrašil, Filip Hronek a Jakub Galvas se radují z gólu

Andrej Nestrašil, Filip Hronek a Jakub Galvas se radují z gólu | Zdroj: Reuters

Pro českou reprezentaci to byl kvůli pandemii koronaviru první zápas od 9. února, kdy na Švédských hrách ve Stockholmu pod taktovkou Pešánova předchůdce Miloše Říhy staršího zdolala Rusko 4:3 po samostatných nájezdech.

V národním týmu debutovali útočníci Michael Špaček a osmnáctiletý Jan Myšák, který si hned připsal asistenci.

V úvodní třetině získali české reprezentaci dvoubrankový náskok v přesilových hrách Hronek s Hynkem Zohornou a ve 27. minutě zvýšil bek Jakub Galvas na 3:0. Po 104 sekundách závěrečné části zkorigoval výsledek Max Fiberg.

Druhý zápas sehraje český výběr v sobotu od 16.30 SEČ proti domácímu Finsku.

Do první velké šance se dostal ve čtvrté minutě český tým. Smejkal našel před brankou volného Koblížka, ale gólman Rubin Švédy podržel. Pešánův výběr měl převahu, ubránil se v polovině utkání při Jeřábkově trestu a ve 14. minutě měl další možnost Smejkal, ale tísněný Sellgrenem gólmana Frölundy nepřekonal.

Vedení se Češi dočkali v čase 16:34, kdy už po devíti sekundách využili přesilovou hru při Lindqvistově pobytu na trestné lavici. Nestrašil z rohu nabil na pravý kruh Hronkovi, který se trefil přesně do bližšího horního rohu švédské branky.

Na druhé straně Bartošáka nepřekonal Zaar a při Bristedtově vyloučení Češi zvýšili na 2:0. Nejdříve si Rubin poradil s dalším pokusem Hronka, který o chvíli později stál u zrodu druhé branky. Přihrál před branku Nestrašilovi, o jehož brusle se odrazil puk před Hynka Zohornu a ten doklepl puk do odkryté branky.

V úvodu druhé části pomohla Rubinovi pravá tyč po Smejkalově bekhendové střele. Vzápětí při Hanssonově trestu Švédové poprvé v utkání oslabení přestáli. Snížit mohl při Nestrašilově vyloučení v 26. minutě Dahlén, ale z pravého kruhu trefil horní tyč.

V čase 26:56 vedli Češi už 3:0. Šimon Stránský našel mezi kruhy najetého obránce Galvase, který zamířil přesně k levé tyči. Pešánův tým byl při chuti a další příležitosti měli Špaček či Hynek a Tomáš Zohornové.

Po 104 vteřinách závěrečného dějství přišel Bartošák o čisté konto. Po Wedinově přihrávce usměrnil puk za gólmana finského Lahti bekhendem Friberg. Hned vzápětí mohl získat zpět tříbrankový náskok kapitán Tomáš Zohorna, ale Rubinovi pomohla levá tyč. Bezpečný náskok ale Češi uhájili jak při Špačkově trestu, tak i v dlouhé závěrečné power play Švédska. Prázdnou branku při ní minul Smejkal.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:

ČR - Švédsko 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 17. Hronek (Nestrašil, H. Zohorna), 19. H. Zohorna (Nestrašil, Hronek), 27. Galvas (Š. Stránský, Myšák) - 42. Friberg (Wedin, Wingerli). Rozhodčí: Brander, Brännare - Pekkala, Thomann (všichni Fin.). Vyloučení: 3:3. Využití: 2:0. Bez diváků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme